Mencari vitamin untuk rambut gugur? Pelbagai cara digunakan tetapi rambut masih gugur? Semakin hari, semakin banyak rambut yang bertaburan di atas lantai. Adakah vitamin boleh membantu untuk atasi rambut gugur?  Baca artikel ini sepenuhnya.

Punca Rambut Gugur

Terdapat banyak faktor yang menyebabkan rambut gugur. Diantara faktor utama ialah:

 1. Tekanan/Stress – tekanan boleh mengganggu keseimbangan hormon di dalam badan dan boleh menjejaskan pertumbuhan rambut.
 2. Terlebih mendandan rambut – Mengikat rambut terlalu ketat boleh menyebabkan rambut menipis. Selain itu, heat styling juga boleh menyebabkan rambut rapuh dan bercabang.
 3. Diet yang tidak seimbang – Kekurangan pengambilan protein di dalam diet seharian boleh menjadi punca rambut gugur. Oleh itu, pengambilan omega 3, Vitamin A,D,E dan K serta Zink amat penting untuk tingkatkan kesihatan rambut.
 4. Anemia – Pesakit anemia tidak boleh lari dari masalah rambut gugur. Hal ini kerana, kekurangan zat besi akan menyebabkan rambut menjadi keras. Ketika haid, wanita akan kehilangan zat besi di dalam badan. Oleh itu, pengambilan makanan yang tinggi kandungan zat besi amat digalakkan untuk memastikan rambut sihat.
 5. Folikel rambut tersekat –  Gunakan syampu yang sesuai dengan kerap untuk memastikan kulit kepala sihat bebas daripada minyak dan kelemumur. Elakkan daripada menggunakan syampu mengandungi bahan kimia dan paraben.
 6. Wanita baru melahirkan anak – Ketika hamil, banyak nutrisi telah diserap oleh bayi. Kekurangan nutrisi untuk pertumbuhan rambut boleh menjadi punca rambut gugur, Oleh itu, ibu perlu memulihkan semula badan dengan pengambilan vitamin/nutrisi sepatutnya agar badan dan rambut kembali sihat.

Vitamin Untuk Rambut Gugur

Sebenarnya syampu semata tidak boleh menyelesaikan masalah rambut gugur. Rambut kita juga memerlukan vitamin untuk kekal sihat dan bersinar. Syampu hanya bertujuan untuk membersihkan kulit kepala berpunca dari masalah luaran seperti kekotoran, minyak dan kelemumur.

Baca Juga  Cara Mengatasi Stress Berlebihan Di Tempat Kerja

Terdapat 3 vitamin untuk rambut gugur pulih semula. Diantaranya ialah:

#1. Zinc Plus

 • Kuatkan akar rambut dan kelihatan lebih bersinar.
  • Zink membantu mempercepatkan pertubuhan rambut yang lebih sihat, subur dan lebih tebal.
  • Masalah rambut gugur dan botak boleh diatasi dengan pengambilan zink.
Vitamin Untuk Rambut Gugur
RM56.25

#2. Vitalea 

 • Mengandungi zat besi dan multivitamin lengkap.
  • Zat besi amat penting untuk bekalkan vitamin dan oksigen kepada folikel rambut.
  • Vitamin D membantu untuk membina folikel (pori kecil untuk rambut tumbuh) baru.
Vitamin Untuk Rambut Gugur
RM93.75

#3. B Complex 

 • 8 jenis vitamin B lengkap termasuk vitamin B yang diperlukan rambut. 
  • Vitamin B-7 (Biotin) sangat penting untuk kuatkan stuktur rambut dan kuku. Kekurangan Biotin boleh menyebabkan rambut rapuh, kering dan gugur.
  • Vitamin B-3 (Niacin) membantu membaiki DNA dan sel sel rambut menjadi lebih sihat. Ia juga membantu membentuk folikel rambut, mmebaiki rambut rosak dan menggalakkan pertumbuhan rambut.
  • Vitamin B-12 membantu untuk mengatasi stress yang menjadi punca ketidakseimbangan hormon punca rambut gugur.
Vitamin Untuk Rambut Gugur
RM58.75

Vitamin vitamin di atas telah diuji secara klinikal dan selamat digunakan sebagai alternatif untuk menyelesaikan masalah keguguran rambut. Pengambilan vitamin yang lengkap secara konsisten selama 6 – 12 bulan akan membantu anda untuk mengatasi masalah rambut gugur.

Di samping itu, anda juga perlu sentiasa memastikan kebersihan kulit kepala dan sentiasa syampu rambut dengan kerap. Elakkan daripada menggunakan syampu yang mengandungi bahan kimia merbahaya dan paraben.

Aktiviti mendandan rambut, rawatan rambut seperti mewarna dan sebagainya perlu dielakkan untuk membantu rambut anda pulih secara semulajadi.

Cara Dapatkan Vitamin Untuk Rambut Gugur Shaklee

Klik link Wassap ini untuk terus hubungi saya atau terus membeli  di web Shaklee dengan menekan pautan di bawah menggunakan kredit/debit kad anda.

Baca Juga  Cara Atasi Anak Sembelit Tanpa Menggunakan Ubat
vitamin untuk rambut gugur
klik di sini untuk pembelian terus di website Shaklee

Sekiranya inginkan penjimatan hingga 20%, sila hubungi saya segera untuk keterangan lebih lanjut.

Hubungi:

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Cash On Delivery: Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier: Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel: Ke Seluruh Dunia

Hits: 87

Vitamin Untuk Rambut Gugur : Bantu Kembalikan Rambut Sihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat