Sakit lutut dan sendi sering menjadi rungutan golongan yang lebih berusia. Ia juga boleh berlaku terhadap golongan yang masih muda disebabkan oleh kecederaan. Apakah tips rawatan sakit lutut dan sendi yang boleh dipraktikkan tanpa bergantung kepada ubat steriod yang merbahaya?

Kecederaan lutut boleh berpunca daripada ligamen dan tisu rawan yang koyak. Kebanyakan sakit lutut yang tidak serius boleh sembuh dengan sendiri tanpa melakukan rawatan perubatan. Tetapi terdapat beberapa jenis kecederaan yang memerlukan prosedur pembedahan untuk sembuh.

Simptom Sakit Lutut Dan Sendi

Sakit lutut boleh dirasai dibeberapa bahagian lutut, bergantung kepada jenis kesakitan yang dialami. Sekiranya anda mempunyai simptom simptom berikut, anda dinasihati untuk mendapatkan rawatan sakit lutut dan sendi dengan segera.

  • Terdapat tanda lebam.
  • Susah untuk melakukan pergerakan lutut.
  • Rasa lemah lutut dan tidak stabil.
  • Bunyi meletup atau lutut berbunyi ketika berjalan atau ketika lutut dibengkokkan.

Rasa lemah lutut dan tidak stabil sering dialami oleh individu yang mengalami koyakan ligamen (anterior cruciate ligament tear). Manakala orang yang lebih berumur, golongan osteoporosis dan individu yang mengalami masalah obesiti sering mengalami lutut berbunyi dan meletup ketika berjalan.

3 Punca Sakit Lutut

Sakit lutut boleh berpunca daripada beberapa faktor. Diantaranya ialah kecederaan lutut, masalah mekanikal dan keradangan sendi.

+1. Kecederaan Lutut

Kecederaan lutut boleh diperolehi daripada kemalangan ketika bersukan ataupun kemalangan lain. Kerosakan pada ligamen, tendon dan bursae pada sendi lutut boleh berpunca daripada impak atau tekanan kuat. Beberapa jenis kecederaan yang sering berlaku pada lutut ialah:

-1- Kecederaan ACL (Anterior Cruciate Ligament)

ACL adalah salah satu ligamen yang menyambungkan tulang peha dan betis. Kecedaraan ACL sering berlaku ketika bersukan dan boleh menyebabkan lutut menjadi tidak stabil

-2- Tulang patah ataupun koyak.

Kebiasaannya kemalangan jalan raya yang menyebabkan kecederaan lutut seperti tempurung lutut retak.

-3- Koyakan pada tisu meniscus.

Tisu meniscus atau tisu rawan yang terletak di dalam sendi lutut. Fungsi tisu ini adalah untuk melancarkan pergerakan sendi. Tisu meniscus boleh terkoyak ketika melakukan aktiviti sukan lasak.

Baca Juga  Cara Atasi Tekanan Darah Rendah Dengan Selamat

-4- Radang tendon.

Tendon merupakan tisu yang menghubungkan otot kepada tulang. Mereka yang sering melakukan aktiviti sukan seperti berbasikal, berlari dan melompat akan memberi tekanan kuat kepada tendon tersebut. Seterusnya ia akan menyebabkan keradangan dan sakit lutut.

+2. Masalah mekanikal

Masalah teknikal pada lutut seperti tempurung lutut terkeluar dari lokasi dan sakit pada tulang pinggul dan tapak kaki boleh menjadi punca sakit lutut. Hal ini kerana badan memberi tekanan yang tidak seimbang pada kedua dua lutut.

+3. Keradangan sendi(arthritis)

Terdapat beberapa jenis arthritis yang boleh menyebabkan sakit lutut berlaku. Diantaranya ialah:

-1- Osteoarthritis

Radang sendi jenis ini sering berlaku kepada golongan yang berusia. Hal ini kerana, disebabkan faktor penuaan, tisu rawan pada lutut semakin menghakis dan cecair synovial semakin berkurangan.

Oleh itu, terdapat geseran pada tisu tisu disekeliling sehingga menyebabkan kerosakan pada lutut. Kerosakkan itu akan menjadi punca keradangan dan menyebabkan kesakitan.

Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

-2- Rheumatoid arthritis

Keradangan sendi rheumatoid adalah penyakit autoimmune dimana sel pertahanan badan akan menyerang sendi pada badan sendiri.

Sel pertahanan badan akan menyerang lapisan yang menyelaputi sendi dinamakan sebagai lapisan ‘synovial’ iaitu lapisan yang menyelaputi bahagian sendi. Justeru, apabila ia menyerang sendi lutut, seseorang akan mengalami sakit lutut yang berpanjangan.

Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

-3- Gout

Gout adalah keradangan yang berlaku pada bahagian sendi disebabkan pengumpulan asid urik dikawasan tersebut. Pesakit selalunya akan mengadu kesakitan yang melampau pada sendi yang terlibat terutamanya pada bahagian ibu jari kaki. Selalunya ia akan menyebabkan sendi tersebut bengkak, merah, sakit dan rasa panas apabila dipegang.

Walaubagaimanapun, gout juga boleh menyerang sendi lutut.

-4- Septic Arthritis

Septic arthritis boleh berpunca daripada jangkitan kuman di dalam sendi tersebut. Kebiasaanya ai akan menyerang lutut atau pinggul.

Tips Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Selain pembedahan, penyelesaian melalui pengambilan nutrisi lengkap adalah salah satu ikhtiar untuk mengembalikan kesihatan lutut. Berikut adalah beberapa suplemen yang boleh membantu meningkatkan tahap kesihatan lutut:

#1. Shaklee Collagen Powder

Apa kaitan pengambilan kolagen dan masalah sendi? Masyarakat kita memang dah terbiasa dengan kolagen untuk tegangkan kulit dan kecantikan. Sebenarnya kolagen berfungsi lebih daripada itu.

Baca Juga  Cara Mengatasi Stress Berlebihan Di Tempat Kerja

Kolagen adalah komponen utama tisu penghubung di dalam badan. Kolagen terdapat pada satu perempat jisim badan. Ia terdapat pada kulit, otot, tendon dan lain lain.

Seawal usia 27 tahun, kolagen di dalam badan mula berkurangan. Oleh itu, sekiranya kita tidak mempunyai kolagen yang cukup di dalam badan, kita akan mendapat masalah besar. Diantaranya ialah masalah sakit lutut.

Bagaimana Shaklee Collagen Powder Efektif Kepada Sakit Lutut

Shaklee Collagen Powder mudah diserap dengan cepat ke dalam darah. Ia terus diekstrak kepada sel yang memerlukan. Contohnya seperti fibroblast di dalam kulit, kondrosit di dalam rawan dan osteoblast di dalam tulang.

Di samping menyokong kesihatan, Shaklee Collagen Powder membantu melembutkan kulit, meningkatkan keanjalan dan mengurangkan pembentukan kedut pada kulit. Selain itu, terdapat kajian yang membuktikan kolagen baik untuk mengelakkan osteoporosis. Hal ini kerana, kolagen adalah protein matriks yang penting dalam menghasilkan struktur untuk menempatkan kalsium.

Oleh itu, pengambilan kolagen adalah penting untuk memastikan struktur sendi lutut sihat.

#2. Omegaguard Shaklee

Omegaguard Shaklee mengandungi asid lemak omega 3. Yang mana ia adalah asid lemak penting untuk tubuh. Namun tubuh kita tidak mampu untuk menghasilkan sendiri asid lemak ini. Jadi, ia wajib diambil melalui makanan. Di samping itu, asid lemak omega 3 ini penting untuk perkembangan fungsi otak serta pertumbuhan dan perkembangan normal.

Ia juga penting dalam menjaga kolesterol di dalam darah dan juga mengelakkan risiko serangan jantung. Malah, ibu hamil juga digalakkan untuk mengambil Omega 3 kerana dapat mengurangkan risiko mengalami masalah penglihatan dan saraf.

Bagaimana Omega 3 Berfungsi Di Dalam Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Asid lemak omega 3 mengandungi DHA dan EPA. Kedua dua jenis asid ini boleh membantu mengurangkan keradangan, masalah yang menyebabkan bengkak dan kesakitan.

Terdapat kajian yang mengatakan omega 3 ini dapat membantu mengurangkan gejala arthritis, sakit sendi dan kekejangan.

Baca Juga  Cara Merawat Katarak Mata Agar Pembedahan Tidak Perlu Dijalankan

#3. Vivix Shaklee

Terdapat banyak kajian yang membuktikan resveratrol dapat membantu mengekalkan dan memperbaiki struktur dan fungsi sendi. Di samping itu, resveratrol juga boleh membantu mengurangkan punca berlakunya sakit sendi.

Pengambilan Vivix setiap hari dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan sel melalui 4 mekanisma utama penuaan selular. Ini bermakna Vivix:

  • Membantu melindungi dan membaiki DNA selular.
  • Positif kesan pengawal selia genetik.
  • Menggalakkan biogenesis mitokondria.
  • Melambatkan pembentukan AGE (produk Advanced Glycation End) protein.
Bagaimana Vivix Berfungsi Untuk Tingkatkan Kesihatan Sendi Dan Lutut?

Melalui kajian yang mana telah membuktikan resveratrol yang terdapat di dalam Vivix boleh mengurangkan masalah keradangan, tinggi antioksida dan mampu membaiki sel hingga di tahap DNA, secara tidak langsung, ia boleh meningkatkan tahap kesihatan sendi dan lutut.

#4. Ostematrix Shaklee

Ostematrix bukan hanya mengandungi kalsium. Ia adalah hasil gabungan beberapa nutrisi lain seperti Magnesium, Vitamin D, Boron dan Mangan. Kehadiran Magnesium di dalam Ostematrix berfungsi untuk membantu meningkatkan tahap penyerapan kalsium.

Di samping untuk menguatkan tulang dan mencegah osteoporosis, kalsium juga diperlukan untuk mengepam darah ke jantung dan pengecutan otot. Apabila kalsium di dalam badan tidak mencukupi, badan akan mengambil kalsium dari tulang. Sekiranya badan tidak menambah semula kalsium baru, risiko osteoporosis boleh berlaku.

Setiap hari, fungsi badan normal memerlukan 1000 hingga 1200 miligram kalsium.Ia boleh didapati daripada produk tenusu. Namu anda harus ingat, pengambilan kalsium bersama Magnesium lebih berkesan membantu penyerapan.

Baca Artikel ini : Testimoni Berjaya Merawat Sakit Lutut

Testimoni Pengguna Set Sendi Dan Saraf Shaklee Sebagai Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Rawatan Sakit Lutut dan Sendi Rawatan Sakit Lutut dan Sendi Rawatan Sakit Lutut dan Sendi Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Dapatkan Set Sendi Dan Saraf Shaklee Sekarang! 

Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Hubungi saya segera untuk mendapatkan info lanjut dan konsultasi ekslusif!

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Order Online:

Cash On Delivery : Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier : Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel : Ke Seluruh Dunia

kolesterol dalam darah

Hits: 286

Tips Rawatan Sakit Lutut dan Sendi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat