Anak saya mempunyai berat yang tidak seimbang. Setiap bulan doktor minta untuk ke klinik untuk memeriksa pertumbuhan dia. Dia meninggi tetapi berat tidak bertambah. Saya susah hati la macam ni. Sudah puas suruh anak makan. Tetapi dia sangat susah untuk makan. Dah macam macam menu saya buat. Tapi dia tetap tak mahu makan.

Anak anak sedang membesar memerlukan nutrisi yang cukup untuk pertumbuhan mental dan fizikal. Berat dan tinggi perlu seimbang mengikut kadar pertumbuhan. Namun, ramai yang bermasalah dengan anak anak “pick eater” atau susah untuk memilih makanan untuk di makan. Ramai ibu yang runsing bukan setakat perlu ulang ke klinik untuk doktor monitor. Malah risau akibat anak anak tidak mahu makan. Di dalam artikel ini, saya ingin kongsikan tips atasi anak susah makan.

tips atasi anak susah makan

Penyebab Anak Susah Makan

 1. Hilang Selera Makan
  • Kenal pasti sama ada anak anak ada masalah penghadaman atau masalah kesihatan lain. Apabila anak tidak sihat, mereka berkemungkinan hilang selera makan. Sakit tekak dan batuk juga mendorong mereka untuk tidak berminat untuk makan.
 2. Rasa Ingin Tahu Yang Besar
  • Terlalu leka bermain dan bereksplorasi juga mendorong anak anak terlupa untuk makan. Kanak kanak sedang membesar terlalu cenderung untuk ingin tahu tentang semua perkara. Oleh itu, makanan bukan menjadi perkara penting untuk mereka.
 3. Tumbuh gigi
  • Anak anak yang tumbuh gigi juga akan menolak untuk makan. Mungkin perasaan tidak selesa untuk mengunyah atau rasa sakit gusi menyebabkan mereka hilang selera makan.
 4. Terdedah makanan ringan
  • Anak anak yang telah terdedah awal dengan makanan ringan (junk food) lebih mudah untuk menolak makanan berkhasiat. Oleh itu, jangan terlalu cepat mendedahkan anak anak dengan makanan ringan.
 5. Mengambil makanan manis sebelum waktu makan utama
  • Sekiranya anak anak telah diberikan makanan manis untuk selingan sebelum hidangan makanan utama, ia juga mempengaruhi emosi dan rasa untuk makan.
Baca Juga  Ingin Kekal Cergas di Bulan Puasa? Saya Ada Rahsia

 

Tips Atasi Anak Susah makan

 1. Jadikan waktu makan adalah waktu gembira
  • Jangan sesekali memaksa anak makan atau memarahi jika mereka tidak ingin makan. Sediakan  kerusi yang sesuai untuk anak kecil dan hidangkan makanan dalam pinggan yang menarik untuk mereka makan.
 2. Sajikan makanan dalam kuantiti kecil untuk memudahkan anak anak makan.
  • Saiz makanan yang kecil akan memudahkan anak anak makan. Saiz kecil juga akan membuat anak anak nampak mereka tidak terpaksa untuk makan banyak.
 3. Memberi ganjaran selepas makan.
  • Jika perlu, memberi ganjaran seperti sebiji gula gula selepas siap makan. Kanak kanak suka akan ganjaran. Ganjaran seperti keluar ke taman permainan atau bermain di luar rumah juga boleh diberikan jika anak anak jarang dapat keluar rumah.

Makanan Tambahan Untuk Anak Anak

Suplemen juga amat membantu sekiranya anak anak susah untuk makan. Memilih suplemen yang betul juga memainkan peranan penting kerana terdapat pelbagai jenis suplemen terdapat di pasaran.

Mealshake Yang Selamat dan Daripada Bahan Semulajadi

Mealshake terbukti berkesan membantu anak anak untuk tambah selera makan. Disamping itu, anak anak yang mengambil Mealshake juga kuat dari segi imunisasi. Mereka jarang demam dan selesema. Ia mengandungi sumber protein, serta, kalsium, vitamin dan mineral penting, Mealshake adalah pilihan terbaik untuk menaikkan selera makan anak dan memberikannya nutrisi yang lengkap dan sempurna.

tips atasi anak susah makan

Apa Kata Mereka Yang Sudah Memilih Mealshake

Alhamdulillah.. Anak saya Fawwaz (almost 3 Years) semakin berselera selepas ambik Mealshake. Mula mula bancuh direct memang dia reject. Campur dalam Milo pun reject. Diam2 campur dalam susu dia sehari 1 sudu kecik je. Lepas 2 hari, dia berselera betul. Asyik mintak makan je. Suka sangat sangat!Faronah Fadzil

 

Baca Juga  Kesan Kekurangan Nutrisi Terhadap Kesihatan

 

 

Info lanjut dan Konsultasi PERCUMA??

Anisah Abdullah
Bussines Leader & Shaklee Independent Distributor
SMS | CALL | WHATSAPP : 018 – 288 8797
Email : sales@ladywankaydiary.com

Hits: 133

Tips Atasi Anak Susah Makan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat