Kanser limfoma adalah sejenis kanser yang tidak boleh dikenal pasti awal. Hal ini kerana, simptom kanser limfoma hampir sama dengan penyakit lain. Apakah tanda kanser limfoma yang kita tidak sedar?

Apakah Kanser Limfoma? 

Sebahagian daripada kanser darah adalah kanser limfoma. Limfoma atau limfa adalah sistem berangkai yang terdiri daripada nod limfa di leher, bawah ketiah, celah peha, dada dan perut. Sistem limfa berfungsi untuk mengeluarkan cecair berlebihan dari badan dan juga membina sistem imunisasi badan.

Apabila sel darah putih tidak normal dan sistem imunisasi badan menurun, ia akan menyebabkan pengumpulan sel secara luar biasa dan berlaku pembengkakan kelenjar limfa. Situasi ini boleh merebak ke organ lain di sekeliling limfa termasuk tisu otak, usus, tulang, paru paru dan sum sum tulang.
Tanda Kanser Limfoma

Jenis Jenis Kanser Limfoma 

Terdapat 2 jenis kanser limfoma iaitu :
 1. Hodgkin’s Lymphoma (HL) atau  Hodgkin Disease (HD)
  • Kanser jenis ini jarang menyerang kanak kanak kurang dari 5 tahun. Iamudah menyerang remaja
  • Kanser jenis ini dipastikan dengan kehadiran Reed- Sternberg sel di dalam nodus limfa atau organ terlibat.
 2. Non-Hodgkin Lymphoma (NHL)
  • Nama ini di gunakan untuk semua bentuk  limfoma lain.
  • Insiden Non Hodgkin Lymphoma meningkat daripada umur kanak-kanak hingga remaja.
  • Dalam non-Hodgkin’s Lymphoma terdapat pertumbuhan sel limfosit yang spesifik (iaitu sejenis sel darah putih yang terdapat di kelenjar limfa).
  • Pertumbuhan sel limfosit malignant ini juga dilihat dalam barah darah  Leukemia ( ALL), yang  kadang-kala menyebabkan kesukaran membezakan antara Lymphoma dan Leukemia dikalangan kanak-kanak.

Kedua-dua jenis ini terjadi daripada sistem limfa,tetapi berbeza daripada segi kesan terhadap badan, cara penyebaran serta tindak balas terhadap rawatan.

Tanda Tanda Kanser Limfoma

Tanda tanda kanser limfoma sangat sukar dikenalpasti. Hal ini kerana, tanda kanser limfoma hampir sama dengan tanda penyakit biasa lain. Oleh itu, amat penting untuk segera berjumpa doktor sekiranya terdapat tanda tanda berikut:

 • Nodus limfa membesar tanpa rasa sakit.
 • Thymus limfa di dada membesar dan menekan saluran udara hingga mengganggu sistem pernafasan seperti sesak nafas, berdengkur dan sukar bernafas.
 • Kesukaran menelan.
 • Sembelit, loya dan muntah kerana pembengkakkan nodus limfa di dalam abdomen.
 • Demam, hilang berat berat tanpa sebab atau berpeluh tengah malam.
 • Mengalami kegatalan kulit.
Baca Juga  Tips Memilih Permainan Kanak Kanak Mengikut Umur

Tanda non-Hodgkin’s Lymphoma terjadi dengan cepat, kadang-kala dalam masa beberapa hari atau minggu sebelum ianya dikenal pasti. Sesetengah jenis non-Hodgkin’s Lymphoma terjadi secara perlahan dalam beberapa bulan.

Bagi tanda Hodgkin’s Lymphoma, biasanya berlaku dalam jangka masa panjang, dan secara perlahan. Pembengkakan dan tanda boleh kelihatan sehingga setahun sebelum penyakit dapat dikesan.

Sekiranya anda mempunyai ciri ciri di atas, lebih baik terus melakukan pemeriksaan dengan segera. Jangan mengambil mudah jika terdapat perbezaan yang berlaku terhadap diri anda atau ahli keluarga.

Kaedah Rawatan Kanser Limfoma

Kaedah kemoterapi adalah kaedah utama yang digunakan untuk merawat kanser. Disamping itu, rawatan lain yang terlibat adalah pembedahan membuang kalenjar, rawatan radiasi atau immunoterapi.

Harapan untuk sembuh daripada kanser limfoma adalah cerah. Namun ia bergantung kepada beberapa faktor seperti usia, jenis kanser, tahap kanser dan respon tubuh terhadap kesan rawatan.

Rawat Kanser Limfoma Menggunakan Alternatif Shaklee

Selepas menderita kanser sejak umur 10 tahun dan telah menjalani raatan kimoterapi, Puan Saadiah membuat keputusan untuk memberi Vivix kepada anaknya sebagai jalan ikhtiar. Asbab Vivix, anak Puan Saadiah disahkan bebas kanser Limfoma. Ibu mana yang tidak gembira dengan berita yang disampaikan doktor.

Adik Mohamad Haqim telah sembuh. Anda juga berpeluang untuk sembuh dari penyakit kanser. Apa yang penting, kita perlu berusaha mencari jalan penyelesaian untuk keluar dari segala masalah.

tanda kanser limfoma

 

Bagaimana Vivix Boleh Membantu Masalah Kanser?

Untuk makluman anda, resveratrol merupakan rawatan alternatif yang sangat di yakini dan mempunyai bukti yang kukuh di dalam melawan sel kanser di pelbagai peringkat termasuklah kanser limfoma.

Terdapat bukti yang kukuh yang menunjukkan resveratrol ini mampu menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser.

Terdapat lebih 2000 penerbitan penyelidikan berkaitan resveratrol ini termasuklah beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute of Aging dan National Cancer Institute.

Baca Juga  Fakta 6 Kelebihan Dan Kebaikan Mandi Sebelum Subuh

Resveratrol bukan sahaja mampu menghalang kanser. Ia juga telah dicadangkan sebagai rawatan tambahan kepada kanser.

Resveratrol menghalang sel kanser dengan cara :

Menghentikan gen kanser

Bagi tubuh yang normal, badan akan bereaksi untuk menjadikan gen untuk hidup atau mati. Proses ini dinamakan pengasetilan atau penyahasetilan. Bagi kanser pula, sel menjadi tidak terkawal dan akan mengaktifkan “gen kanser”nya sendiri dan menggalakkan penyebaran sel-sel yang tidak sihat. Resveratrol akan mengawal proses penyahasetilan dan mengaktifkan gen “panjang umur”. Dengan itu, proses kanser akan dapat dihentikan.

Menterbalikkan kesilapan DNA

Apabila kebolehan sel untuk “mereplika” semula DNA baru mereka kepada sel yang baru merosot, ia akan menjejaskan sistem tubuh kita. Disebabkan oleh “kesilapan” DNA dan penimbunan serpihan pecahan DNA yang tidak boleh digunakan, sel tidak dapat berfungsi dengan baik dan mengakibatkan kemerosotan dan kematian sel. Resveratrol mampu mengurangkan kesilapan dan sisa DNA ini sehingga 60% melalui kebolehannya untuk merangsang gen “panjang umur”.

Memberi kesan anti-kanser

resveratrol mampu memperlahankan atau menghentikan tahap tertentu kanser. Ia menyekat penyerapan estrogen dan androgen (tidak kira sel kanser itu mempunyai reseptor negatif atau positif), memodulasi ekspresi gen dan menyebabkan sel kanser mati melalui penyahasetilan. Penyelidikan lanjut di Austria mendapati resveratrol telah terbukti turut menyekat kemampuan sel kanser untuk mengalami metasis ke dalam tulang pada kadar 30 – 71%.

Menghalang kanser tanpa memudaratkan

Kebolehan resveratrol menghentikan kanser adalah berkait rapat dengan kemampuannya membezakan sel kanser dan sel sihat. Bagi kimoterapi, ubat yang digunakan tidak dapat membezakan di antara sel sihat dan sel kanser. Maka, ia akan menyerang kedua-dua jenis sel pada masa yang sama. Sebaliknya, resveratrol tidak merosakkan sel sihat tetapi melindungi sel sihat ketika mematikan sel kanser.

Resveratrol juga mampu menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau menyahaktifkan enzim/gen/hormon dan kimia dalam tubuh. Ia mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksik bahan kimia dan dalam masa yang sama menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.

Baca Juga  Tips Atasi Anak Susah Makan

Buat pertama kalinya dalam sejarah, penyelidik dari University of Rochester (terbitan March, 2008) telah membuktikan bahawa resveratrol membantu memusnahkan sel kanser dengan menembusi sumber tenaga teras sel kanser tersebut atau lebih dikenali sebagai mitochondria, dan melumpuhkan fungsinya.

Mitochondria ini mempunyai DNAnya yang tersendiri dan mempunyai kebolehan untuk membekalkan tenaga kepada sel secara berterusan apabila berfungsi dengan betul. Apabila resveratrol dibekalkan kepada mitochondria, ia akan mengganggu sumber tenaga sel-sel kanser tersebut. Apabila sumber tenaga sel kanser terganggu, secara teorinya ia akan menghentikan pertumbuhan sel kanser.

Di dalam Vivix Shaklee terdapat resveratrol dan poliphenol yang jika digabungkan akan turut melindungi DNA sel, menghalang tindakbalas kimia dan radiasi yang akan menyebabkan kanser, melawan radikal bebas dan menghalang inflamasi.

tanda kanser limfoma

Jaminan Shaklee

Shaklee memberi jaminan setiap produknya adalah Sentiasa Selamat, Sentiasa Mesra Alam dan Sentiasa Berkesan. Ia bukan sekadar produk yang dikenali berdasarkan testimoni semata-mata, tetapi juga disertakan dengan bukti keberkesanan dan kajian klinikal.

Setiap bahan yang digunakan diuji dengan keselamatan untuk memastikan bahan yang digunakan tidak mempunyai bahan pencemaran berbahaya, racun serangga dan bahan-bahan berbahaya yang lain.

Cara Cepat Sembuhkan Kayap

 

 

Untuk pertanyaan lanjut dan dapatkan konsultasi eksklusif mengenai produk, hubungi segera:

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Email:
sales@ladywankaydiary.com

Order Online:Cara Cepat Sembuhkan Kayap

Cash On Delivery : Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier : Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel : Ke Seluruh Dunia

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

—————————————

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Hits: 3211

Tanda Kanser Limfoma Yang Kita Tidak Sedar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat