Kanser pangkal rahim atau dikenali kanser serviks menduduki carta ketiga tertinggi di Malaysia selepas kanser payu dara dan kanser korektoral. Bilangan pengidap kanser ini dianggarkan akan bertambah setiap tahun. Oleh itu, kesedaran terhadap bahaya kanser perlu disemai di dalam setiap individu agar peratusan pengidap kanser akan berkurang setiap tahun. Mari kita ambil tahu tentang rawatan alternatif untuk kanser serviks.

Bagi pesakit, sudah tentu anda sedang tercari cari kaedah rawatan yang berkesan. Disamping menjalani rawatan doktor, pesakit juga tercari cari rawatan alternatif untuk kanser serviks.

Rawatan Alternatif Untuk Kanser Serviks

Di Malaysia, hampir 60% kanser serviks yang dikesan sudah berada di tahap 3 dan tahap 4. Peratusan ini menunjukkan bahawa pesakit tidak menyedari mereka mengidap penyakit ini. Ia membuktikan kesedaran masyarakat Malaysia terhadap kanser serviks masih kurang walaupun menyedari perubahan yang berlaku pada diri sendiri seperti pendarahan yang luar daripada biasa.

Apakah Kanser Serviks?

Kanser serviks adalah pertumbuhan sel tidak normal yang berlaku di serviks. Ia berpunca daripada virus papilomavirus manusia (human papillomavirus – HPV). Virus ini berpindah dari satu individu ke individu lain melalui sentuhan semasa aktiviti seks. Walau bagaimanapun, kanser serviks itu sendiri tidak boleh berjangkit kepada individu lain.

HPV berpotensi berada dalam badan setiap manusia. Khususnya individu yang tidak menjaga kebersihan organ sulit, melakukan seks rambang atau seks sejenis sama ada melalui oral, sentuhan, dan alat sulit. Terdapat lebih 100 jenis HPV yang ditemui. Namun HPV 16 dan HPV 18 merupakan virus paling berbahaya yang mengundang kanser serviks. Wanita yang mula terjebak dengan aktiviti seksual berisiko tinggi untuk mendapat kanser serviks kerana kebanyakan HPV dipindahkan kepada seorang wanita melalui hubungan seks bersama pasangan masing-masing.

Baca Juga  Testimoni Nutriferon Untuk Demam Selesema dan Batuk Berkahak

 

Jenis Kanser Serviks

Terdapat 2 jenis kanser serviks:

  1. Squamous Cell Carcinoma
  2. Adenocarcinoma

Squamous Cell Carcinoma
Ini merupakan jenis kanser serviks yang paling biasa terjadi. Ia terbentuk daripada sel leper yang menutupi permukaan luar serviks.

Adenocarcinoma
Ini pula ialah jenis kanser serviks yang kurang biasa terjadi. Ia terbentuk dalam sel kelenjar yang terdapat di salur serviks.

Tahap Kanser Serviks

Tahap 0 – kanser hanya terdapat pada sel-sel di permukaan serviks
Tahap 1 – kanser menyerang lebih jauh ke dalam serviks
Tahap 2 – kanser sudah mula merebak ke sekitar leher rahim
Tahap 3 – kanser sudah merebak ke pelvis
Tahap 4 – kanser sudah merebak ke organ tubuh yang lain

 

Kanser serviks tidak seperti kanser payudara. Kanser serviks boleh dicegah jika didiagnos pada peringkat awal. Oleh itu, wanita berusia 21 tahun ke atas yang aktif melakukan seks selama 2 tahun digalakkan melakukan saringan pap smear setahun atau dua tahun sekali. Saringan pap smear adalah untuk memeriksa sel-sel yang disampel daripada bahagian serviks. Ujian ini dapat memberitahu sama ada anda mempunyai sel serviks yang tidak normal (tidak sihat) atau sel kanser.

 

Kaedah Rawatan Kanser Serviks

Terdapat 3 jenis rawatan yang boleh diberikan kepada wanita-wanita yang mengidap kanser pangkal rahim. Tiga jenis rawatan utama tersebut adalah :

  • Pembedahan
  • Rawatan Radioterapi
  • Rawatan Kemoterapi

Rawatan Alternatif Untuk Kanser Serviks

Shaklee telah menerajui bidang kesihatan lebih dari 60 tahun melalui produk pemakanan tambahan. Makanan tambahan pertama iaitu multivitamin yang dikenali sebagai VitaLea sudah berusia 100 tahun. Produk makan tambahan Shaklee terbukti berkesan, semulajadi dan selamat. Ujian klinikal pula hanya dilakukan kepada manusia.

Di antara suplemen Shaklee yang membatu pesakit kanser serviks ialah :

Baca Juga  Testimoni Vivix : Kanser Otak semakin hilang selepas mengamalkan Vivix

Rawatan alternatif untuk kanser serviks

Vivix : Membantu pesakit kanser meningkatkan imun selepas menjalani rawatan kemoterapi atau radioterapi. Asid Elagik yang terdapat di dalam Vivix membantu menghalang sel kanser. Resveratrol dan polyphenols yang terdapat di dalam ramuan Vivix sangat bagus kerana ia berfungsi sebagai anti radang, antioksidan, anti tumor dan antimikrobial. Vivix membantu memulihkan sel dari dalam DNA iaitu penting untuk pengidap kanser pulih.

Nutriferon : Meningkatkan imun sistem dengan cara mendorong penghasilan interferon semulajadi di dalam badan.

ESP : Protein premium yang membantu pnghasilan enzim dan imunglobin sangat membantu dalam membantu sel imun badan.

Sustained Release Vitamin C : Ia meningkatkan aktiviti sel darah putih, antimikrobial dan sel pembunuh semulajadi.

Zinc Complex : Zinc meningkatkan penghasilan sel pembunuh semulajadi di dalam badan.

Carotomax : Vitamin A meningkatkan fungsi sel darah putih. Ia meningkatkan rintangan terhadap infeksi dan bahan bahan karsinogen (bahan bahan yang menyebabkan kanser).

Garlic Complex : Ia merencatkan keupayaan kuman dan bakteria untuk membesar dan berkembang.

 

Vivix adalah suplemen utama dalam rawatan kanser. Resveratrol yang terdapat di dalam ramuan vivix berkesan merawat sel kanser. Resveratrol mempunyai bukti kukuh mampu merawat sel kanser dan menghalang pembentukan sel kanser yang baru. Terdapat banyak kajian telah dijalankan oleh Havard University, National Institute of Aging, National Cancer Institute dan banyak lagi institut berkaitan resveratrol yang membuktikan ia berkesan melawan sel kanser.

 

 

 

Hubungi:

Anisah Abdullah
Bussines Leader & Shaklee Independent Distributor
SMS | CALL | WHATSAPP : 018 – 288 8797
Email : sales@ladywankaydiary.com

Hits: 478

Rawatan Alternatif Untuk Kanser Serviks
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat