Period teratur tapi susah hamil. Sebenarnya ramai wanita yang mengalami masalah ini tanpa disedari. Hanya pemeriksaan doktor yang boleh menentukan apakah punca sebenar yang berlaku. Baru baru ini, saya dihubungi oleh seorang wanita yang mengadu mempunyai masalah yang sama.

I’m planning to conceive.. Doctor said i’m having too many eggs but not growing.. No menstrual prob…My cycle 28 days exactly..

Menurut beliau, kitaran haid setiap bulan adalah normal dan tepat 28 hari setiap bulan. Selepas melakukan pemeriksaan doktor, barulah beliau sedar bahawa beliau memiliki ovum yang tidak membesar sehingga matang. Telur atau ovum yang tidak matang boleh menyebabkan wanita sukar untuk hamil.

Sebelum proses ovulasi berlaku, diameter purata telur matang adalah 22m hingga 24mm. Iaitu diantara jarak 18mm hingga 26mm. Saiz diameter ini dikatakan petanda di mana proses persenyawaan diantara ovum dan sperma mudah berlaku.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan ovum tidak boleh membesar sehingga matang. Diantaranya ialah:

  • Berat badan berlebihan atau terlalu kurang. 
  • Pemakanan yang tidak seimbang.
  • Genetik. 
  • Hormon tidak stabil. 

Period Teratur Tapi Susah Hamil Berpunca Daripada Telur Tidak Matang? 

Telur tidak matang menandakan terdapat hormon yang tidak stabil. Terdapat 4 hormon yang menentukan saiz telur membesar sempurna dan matang. Hormon hormon tersebut ialah:

Hormon Fungsi
FSH (Folicle Stimulating Hormone) Merangsang satu atau beberapa folikel di dalam ovari untuk menghasilkan ovum
LH (Luteinizing Hormone) Menyebabkan ovum matang dibebaskan dari ovari dalam proses yang dikenali sebagai ovulasi. LH juga meransang korpus luteum(folikel kosong yang dibebaskan oleh ovum) untuk menghasilkan progesterone.
Estrogen/Estradiol Ovari menghasilkan estrogen untuk memulakan pembaikian lapisan rahim yang luruh semasa kitaran haid yang lepas.
Progesterone Menebalkan lapisan rahim dan bersedia untuk pembenaman ovum yang disenyawakan.

Gambarajah di bawah menunjukkan proses perubahan hormon wanita dan ketebalan dinding rahim semasa kitaran haid. Oleh itu, sekiranya salah satu hormon tidak stabil, ia boleh menjadi faktor kesukaran untuk hamil walaupun kitaran haid adalah normal.

Baca Juga  5 Cara Legakan Sakit Senggugut Dengan Cepat Dan Mudah

period teratur tapi susah hamil

Kaedah Rawatan Untuk Besarkan dan Matangkan Telur Wanita

Kaedah rawatan yang biasa digunakan ialah dengan pengambilan pil kesuburan Clomid. Pil Clomid berfungi hampir sama dengan hormon estrogen. Pengambilan pil ini perlu mengikut pengawasan doktor kerana pengambilan berlebihan boleh memudaratkan kesihatan wanita.

Clomid adalah sejenis pil hormon yang diberikan oleh doktor untuk membantu wanita yang mengalami msalah kitaran haid, ovulasi tidak teratur, dan juga masalah ovum tidak matang.

Clomid merupakan sejenis pil hormon yang biasa diberikan oleh doktor untuk membantu wanita yang mempunyai masalah kitaran haid, ovulasi yang tidak tetap atau tiada ovulasi dan juga masalah ovum yang tidak matang. Namun, pengambilan clomid ini perlu diawasi oleh doktor kesuburan supaya tiada kesan buruk yang berlaku.

Ia bertindak untuk menggalakkan pembentukan dan pertumbuhan folikel dalam ovari dengan harapan ia akan membesar dan matang, seterusnya berlakulah ovulasi.

Kaedah Clomid hanya boleh dicuba sebanyak 6 kali kitaran haid. Sekiranya tidak berjaya, anda perlu mencuba kaedah lain pula tanpa berputus asa.

Kaedah Alternatif Untuk Matangkan Telur Wanita

Tahap kematangan telur tidak boleh diukur melalui kitaran haid. Wanita perlu berjumpa doktor pakar untuk membuat pemeriksaan. Namun ramai yang tidak memandang serius dan hanya beranggapan kitaran haid yang menentukan tempoh kesuburan. Sebab itu ramai juga yang mengeluh period teratur tapi susah hamil. Akhirnya mereka kecewa dan tidak berusaha untuk membuat pemeriksaan secara menyeluruh.

Wanita yang mempunyai masalah telur tidak matang perlu menjaga pemakanan. Mereka disarankan agar mengambil makanan makanan tinggi kandungan kalsium, kekacang, madu dan kurma. Pengambilan kafein, makanan segera dan minuman bergas tidak digalakkan sama sekali.

Selain Clomid, terdapat kaedah alternatif lain untuk meningkatkan tahap tumbesaran dan kematangan ovum. Di Shaklee, terdapat beberapa vitamin khusus yang mana boleh membantu meningkatkan tumbesaran dan mematangkan saiz telur wanita. Di antaranya ialah ESP, GLA Complex, Ostematrix dan CoQ Trol Plus.

Baca Juga  Senggugut Punca Susah Hamil

#1. ESP (Soy Energy Protein)

ESP adalah lebih baik daripada Clomid. ESP Shaklee mengandungi isoflavones yang mana berupaya merangsang kesuburan wanita. ESP boleh mendorong agar ovulasi berlaku dan mematangkan telur wanita. ESP berfungsi untuk menyekat estrogen dari melekat pada sel receptor. Sama seperti fungsi Clomid.

Namun ESP jauh lebih bagus daripada Clomid kerana ESP dihasilkan daripada bahan bahan semulajadi. Berbanding Clomid yang mana ia adalah sejenis ubat yang dihasilkan menggunakan teknologi hasil tindak balas kimia. Anda boleh rujuk Perbezaan Vitamin di dalam artikel sebelum ini. Oleh itu, lebih baik anda memilih kaedah semulajadi untuk mendapatkan zuriat berbanding  penggunaan bahan kimia.

Protein soya ESP juga berfungsi untuk membantu menghasilkan sel sel baru di dalam rahim yang mana berfungsi untuk menampung perkembangan janin. Protein ESP akan membantu membina sel sel baru yang lebih sihat dan memastikan sel sel tidak sihat serta rosak musnah sempurna. Oleh itu, dengan pengambilan ESP, wanita dapat mengurangkan risiko keguguran.

#2. GLA Complex

GLA atau Gamma Linolenic Acid adalah asid lemak omega-6 yang digunakan oleh tubuh untuk membentuk prostaglandins; iaitu sejenis hormon yang digunakan oleh tubuh untuk membantu mengawalselia proses normal semulajadi tubuh terutamanya bagi wanita yang menghadapi kitaran haid setiap bulan.
GLA Complex ini akan membantu menstabilkan hormon dan seterusnya membantu agar kitaran haid kembali normal. Di samping itu ia juga membantu memastikan kehadiran lendiran subur yang banyak setiap kali ovulasi berlaku.

#3. Ostematrix

Formula unik tanpa bahan kimia daripada mineral semulajadi dan garam mineral dari laut mati – mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin D, zink, kuprum, mangan dan boron.

Kesemua nutrien penting ini perlu dikonsumsi secara pakej bagi memastikan keberkesanan maksimum serta mengelakkan enapan mineral dalam tubuh.

Ia sangat membantu dalam proses pertumbuhan dan kesihatan folikel. Folikel yang sihat akan membantu proses tumbesaran telur baji tujuan ovulasi.

Baca Juga  Ketahui 10 Cara Untuk Atasi Endometriosis

#4. CoQ Trol Plus

Selain bertindak sebagai antioksida yang kuat untuk melawan tindakbalas oksidatif, CoQ10 juga menyokong sistem reproduktif yang sihat dengan meningkatkan tenaga dalam sperma dan ovum. Pengambilan CoQ10membantu:

  • Meningkatkan jumlah sperma yang sihat.
  • Meningkatkan pergerakan sperma.
  • Meningkatkan kualiti ovum.

Oleh itu, pengambilan CoQTrol Plus akan membantu meningkatkan tenaga telur untuk membesar sempurna untuk tujuan ovulasi.

Testimoni Pengguna Set Kesuburan Shaklee

Produk Shaklee telah terbukti berkesan boleh membantu meningkatkan kesuburan suami isteri. Di sini terdapat beberapa testimoni pengguna yang berpuas hati dan berjaya selepas mengamalkan vitamin vitamin untuk meningkatkan tahap kesuburan.

 

Jangan bazirkan masa untuk berharap tanpa melakukan usaha yang bersungguh sungguh. Saya juga faham, setiap pasangan yang berkahwin berharap untuk memiliki anak sendiri.

Semoga anda teruskan ikhtiar dan cuba satu persatu kaedah untuk mendapatkan zuriat. Sekiranya anda berminat untuk dapatkan Set Kesuburan Shaklee, anda boleh menghubungi saya segera. Saya akan membantu memberi cadangan terbaik bersesuaian dengan masalah yang anda hadapi.

Setiap pasangan mungkin ada punca berbeza. Dan wanita yang mempunyai period teratur tapi susah hamil mungkin mengalami masalah lain yang perlu merujuk kepada pakar terlebih dahulu. Perkara penting adalah ikhtiar tanpa putus asa. Teruskan berfikiran positif dan saya doakan anda berjaya hamil.

period teratur tapi susah hamil

Order Online:pulihkan gout kaki

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Cash On Delivery : Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier : Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel : Ke Seluruh Dunia

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

—————————————

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

 

 

Period Teratur Tapi Susah Hamil, Bagaimana Cara Merawat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.