Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2015 mendapati 9.6 juta rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas mempunyai paras kolesterol yang tinggi dalam darah. Dan seramai 9.6 juta rakyat Malaysia mengalami kolesterol tinggi. Apakah cara turunkan kolesterol dalam darah dengan berkesan?

Kadar kolesterol tinggi di dalam badan boleh menjadi risiko kepada masalah kesihatan seperti sakit jantung dan stroke. Individu yang mempunyai bentuk badan kurus juga mempunyai risiko tinggi untuk mempunyai kolesterol tinggi sekiranya tidak mengawal pemakanan.

Kolesterol ialah satu bahan yang lekit, seakan-akan lemak yang terdapat di dalam darah anda dan di setiap sel dalam badan anda. la penting untuk kesihatan anda kerana ianya diperlukan oleh badan untuk membentuk sel membran, hormon, hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

Kolesterol di dalam badan boleh dihasilkan secara semulajadi di dalam hati. Ia juga boleh didapati daripada makanan harian. Sekiranya anda mengambil makanan harian yang tinggi kolesterol setiap hari, anda berisiko untuk mendapat kadar kolesterol tinggi dalam darah.

2 Jenis Kolesterol Dalam Darah

Terdapat 2 jenis kolesterol di dalam darah.

  • LDL (Lipoprotein ketumpatan rendah – kolesterol jahat)
  • HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi – kolesterol baik)

Cara Turunkan kolesterol

LDL – Kolesterol Jahat

LDL dikenali sebagai ‘kolesterol jahat’ kerana boleh menyebabkan dinding arteri tersumbat. Kandungan LDL tinggi boleh membentu sejenis bahan melekit (plak) di dalam salur darah.

Plak ini boleh menyebabkan salur darah tersumbat dan menyekat aliran darah seperti yang berlaku dalam serangan jantung atau angin ahmar (stroke).

Cara Turunkan kolesterol

HDL – Kolesterol Baik

HDL pula dikenali sebagai ‘kolesterol baik’ kerana ia bertindak untuk mengangkut kolesterol dari salur darah kembali kepada hati untuk disingkirkan.

HDL berperanan untuk membersihkan salur darah. Di dalam fungsi tubuh normal, kedua dua kolesterol ini saling berseimbangan. Oleh itu, amat penting untuk kita sentiasa memastikan paras HDL adalah lebih tinggi daripada paras HDL.

Cara Turunkan kolesterol

Faktor Faktor Yang Menyebabkan Kolesterol Tinggi Di Dalam Darah

-1- Makanan

Makanan yang mempunyai lemak tepu terutamanya makanan seperti mentega, biskut, dan makanan segera lebih berpotensi untuk mendapat kolesterol tinggi.

Kebanyakan makanan rakyat Malaysia sangat tinggi lemak dan kalori. Contohnya seperti Roti Canai, Nasi Lemak dan Char Kuew Teow Goreng.

Jumlah keseluruhan kolesterol yang diambil sehari ialah 798 mg. Manakala Persatuan Jantung Amerika (NIH) mengesyorkan bahawa pengambilan kolesterol sehari ialah kurang dari 300 mg.

Bagi pesakit jantung pula, mereka perlu menghadkan pengambilan kolesterol sebanyak 200 mg sehari.

-2- Berat Badan Berlebihan

Berat badan juga mempengaruhi jumlah kolesterol di dalam badan. Orang yang mempunyai berat badan berlebihan lebih berisiko untuk mendapat kolesterol tinggi.

Namun orang kurus juga mempunyai risiko sekiranya tidak mengawal pemakanan. Malah orang kurus mudah diserang stroke kerana mereka beranggapan badan kurus itu sihat dan tidak perlu membuat pemeriksaan.

-3- Kurang Bersenam

Sekiranya anda kurang bersenam dan lebih suka untuk duduk diam tanpa melakukan aktiviti, maka amat mudah untuk anda mendapat kolesterol tinggi. Senaman yang berterusan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik.

-4- Keturunan

Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai kolesterol tinggi, maka anda juga berisiko untuk mempunyai masalah yang sama.

Hal ini kerana, kebiasaannya setiap keluarga akan mempunyai corak pemakanan yang sama dan gaya hidup yang sama. Sebab itulah faktor keturunan sering menjadi faktor masalah kesihatan.

-5- Usia dan Jantina

Semakin meningkat usia, kolesterol cenderung meningkat. Golongan lelaki lebih berpotensi untuk mendapat kolesterol tinggi setelah umur 50 tahun berbanding golongan wanita. Kolesterol pada wanita mudah meningkat selepas wanita menopause.

-6- Merokok

Adakah anda seorang perokok? AWAS! Menurut kajian, rokok dapat meningkatkan kolesterol jahat dalam darah dan membunuh kolesterol baik.

Paras Kesihatan Kolesterol Dalam Darah

Berikut adalah jadual bacaan paras kolesterol dalam darah.

Cara Turunkan kolesterol

7 Cara Turunkan Kolesterol Dalam Darah

-1- Lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran

Amalkan makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran sehari untuk membantu mengatasi kolesterol jahat. Antioksidan dalam pemakanan tersebut boleh membantu menurunkan paras kolestrol. Banyakkan juga pengambilan makanan yang kaya dengan sterol iaitu molekul organik yang terkandung dalam tumbuhan yang telah terbukti secara klinikal boleh menghalang penyerapan kolestrol ke dalam darah.

-2- Amalkan makan ikan yang kaya dengan omega 3

Ikan yang kaya dengan Omega 3 seperti salmon, tuna, trout dan lain-lain dapat membantu menurunkan paras ‘trigylcerides’ iaitu sejenis lemak dalam darah. Malah Omega 3 juga membantu memperlambatkan pertumbuhan plak di arteri.

Baca Juga  Cara Mengatasi Stress Berlebihan Di Tempat Kerja

-3- Makan bijirin oat

Semangkuk oat memiliki serat dan karbohidrat kompleks yang boleh bertahan sepanjang hari. Anda akan merasa kenyang lebih lama sehingga kurang makan pada waktu lain. Gandum yang terkandung dalam bijirin oat juga dapat membantu mengurangkan kolesterol jahat.

-4- Makan lebih kanji dan fiber

Roti, bijirin, pasta, bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran bukan sahaja rendah lemak tepu dan kolesterol, tetapi juga sumber vitamin dan mineral yang terbukti boleh mengurangkan kesan kolesterol.

-5- Bersenam

Senaman fizikal mampu meningkatkan kolesterol baik dan mengurangkan kolesterol jahat. Anda juga dapat mengurangkan berat badan, menurunkan tekanan darah dan mempertingkatkan kesihatan jantung serta saluran darah dan mengurangkan tekanan.

-6- Turunkan berat badan

Perhatikan tubuh anda. Sekiranya bahagian perut dan tengah badan disaluti banyak lemak, itu merupakan petanda risiko untuk mendapat penyakit jantung dan penyakit-penyakit lain adalah tinggi.

-7- Tambah fitosterol ke dalam diet harian

Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan fitosterol ke dalam diet harian boleh menurunkan paras kolesterol secara semulajadi.

Cara Turunkan Kolesterol Dalam Darah Dengan Nutrisi Suplemen

Kebanyakan masyarakat hari ini terlalu sibuk dengan tuntutan kerja dan aktiviti harian. Sehingga ramai yang mengaku mereka tidak sempat untuk menjaga pemakanan seimbang dan bersenam.

Di samping itu, pemilihan makanan harian juga hanya tangkap muat janji kenyang untuk meneruskan kerja seharian. Terpaksa memilih makanan segera, makan makanan di kedai yang berminyak dan berlemak serta tidak mengikut keperluan sebenar nutrisi badan sehingga tidak sedar kolesterol di dalam badan meningkat.

Oleh itu untuk mengatasi masalah kolesterol seperti ini, anda disyorkan untuk mengambil suplemen tambahan yang mana amat membantu memenuhi keperluan nutrien sekali gus boleh membantu menurunkan kadar kolesterol di dalam badan anda.

-1- Phytocol ST Shaklee

Phytocol ST membekalkan 2000mg fitosterol setiap hari. Ia diperbuat daripada gabungan sterol dan stanol.

Sterol dan stanol tumbuhan adalah sebatian semula jadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan.

Baca Juga  Vitamin Untuk Rambut Gugur : Bantu Kembalikan Rambut Sihat

Lebih dari 80 kajian klinikal telah diterbitkan di dalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan fitosterol.

Fitosterol mempunyai struktur hampir sama dengan kolesterol. Namun ia akan bersaing dengan kolesterol untuk penyerapan dan penghadaman. Hasilnya, penyerapan kolesterol akan dihalang. Jadi kolesterol tidak akan berjaya membentuk plak di dalam salur darah dan kolesterol akan disingkirkan bersama fitosterol.

Cara Turunkan kolesterol

 

-2- Omegaguard Shaklee

Cara Turunkan kolesterol

Omega Guard Shaklee yang kaya dengan Omega-3 ni berfungsi untuk menurunkan kolesterol yang dah lama ada, yang lama betapa dalam badan kita.

Asid lemak omega-3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee ini lah yang jadi ‘hero’ dalam usaha nak turunkan tahap kolesterol. Biasanya mereka yang mengalami kolesterol tinggi ni seringkali dikaitkan dengan risiko serangan jantung!

Dengan mengamalkan Omega-3 secara konsisten di dalam diet harian kita, ia dapat mengurangkan risiko kematian mengejut secara signifikan kerana Omega-3 dapat mencegah daripada penggumpalan darah.

Antara KEBAIKAN lain bagi OMEGA-3 ni adalah ia dapat menurunkan kadar triglyceride dan kolesterol jahat, LDL. Ia juga dapat meningkatkan meningkatkan kolesterol baik (HDL), seterusnya menurunkan tekanan darah. Kadar triglyceride dalam darah merupakan indikator terbaik bagi mengenalpasti kesihatan jantung kita.

Jadi, disamping kita cuba untuk elak dan cegah kolesterol daripada bertambah dalam badan kita dengan Phytocol-ST, kita usaha untuk buang dan turunkan paras kolesterol yang dah sedia ada dalam badan kita ni dengan Omega Guard Shaklee. Barulah seimbang!

Pengalaman Pengguna Set Kolesterol Shaklee

Cara Turunkan kolesterol

Cara Turunkan kolesterol

Cara Turunkan kolesterol

Cara Turunkan kolesterol

Baca Artikel Berkaitan : Bacaan Kolesterol Dan Darah Tinggi Turun Selepas Amalkan Ini…

Dapatkan Set Kolesterol Shaklee Sekarang! 

Cara Turunkan kolesterol

Cara Turunkan kolesterol

Hubungi saya segera untuk mendapatkan info lanjut dan konsultasi ekslusif!

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Order Online:rawatan alternatif slipped disc

Cash On Delivery : Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier : Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel : Ke Seluruh Dunia

kolesterol dalam darah

 

 

Cara Turunkan Kolesterol Dalam Darah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.