Golongan yang lebih berusia kebiasaannya mengalami masalah katarak mata. Punca sebenar masih tidak dapat dipastikan bagaimana katarak mata boleh berlaku.

Namun apabila mengalami katarak mata, kita sebolehnya mencari cara merawat katarak mata agar pembedahan tidak perlu dijalankan.

Hal ini kerana, apabila mengalami katarak mata, penglihatan mula terganggu dan lama kelamaan tahap penglihatan semakin kabur.

Apakah Punca Katarak Mata?

Sebenarnya bukan golongan tua semata mata mengalami katarak mata. Ia boleh berlaku terhadap sesiapa sahaja. Namun, atas faktor usia, warga tua lebih ramai yang mengalami masalah ini.

Selain itu, terdapat beberapa punca lain lagi yang boleh menyebabkan katarak mata berlaku.

#1. Kekurangan Nutrisi

Masalah kekurangan nutrisi untuk mata menjadi penyumbang utama masalah katarak. Apabila semakin berusia, nutrisi semakin berkurang dan lebih mudah mengalami masalah seperti katarak mata.

#2. Minum Alkohol dan Merokok

Pengambilan alkohol dan rokok bukan sahaja mengganggu organ seperti hati dan paru paru. Kesihatan mata juga boleh terganggu. Oleh itu, untuk mendapat mata yang sihat, seeloknya hindari pengambilan alkohol dan rokok.

#3. Mengalami Kecederaan Pada Mata

Kecederaan akibat kemalangan pada mata juga boleh menyebabkan katarak berlaku. Oleh itu, hati hati dalam penjagaan mata dan awasi juga penggunaan kanta lekap. Sebolehnya jangan memakai kanta lekap untuk tempoh yang melebihi masa yang disyorkan untuk menjaga kesihatan mata.

#4. Genetik

Sekiranya ahli keluarga pernah mengalami masalah katarak mata atau sedah mengalami masalah katarak mata, anda harus berwaspada dengan penjagaan kesihatan mata. Hal ini kerana, anda berkemungkinan mempunyai risiko yang sama.

#5. Pengambilan Ubat Ubatan Buat Jangka Masa Panjang 

Pengambilan ubat ubatan yang mempunyai bahan kimia boleh membahayakan kesihatan. Salah satu kesan pengambilan ubat untuk jangka masa yang panjang ialah katarak mata. Steroid dikatakan boleh menjadi punca seseorang mengalami masalah katarak mata. Oleh itu, pastikan anda selalu mendapat nasihat doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat ubatan steroid.

Baca Juga  Cara Turunkan Kolesterol Dalam Darah

 

Pengambilan Vitamin Sebagai Cara Merawat Katarak Mata

Mari baca testimoni pengguna vitamin yang telah melakukan pembedahan katarak dan akhirnya tidak perlu melakukan pembedahan katarak yang berikutnya memandangkan mata semakin pulih

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Saya Sabariah Binti Abdul Rahman, berusia 74 tahun. Saya baru menjalani pembedahan katarak mata kanan pada 8 Disember 2016 yang lalu. Pembedahan mata kiri pula dijadualkan pada 9 Januari 2017.

Selepas pembedahan pertama, saya mengambil Vivix dan Carotomax secara megadose bagi tujuan pemulihan. Namun kesan lain yang saya dapat selepas pengambilan secara megadose itu, saya tidak lagi perlu menjalani pembedahan untuk mata kiri kerana didapati mata semakin sihat.

Lebih menggembirakan, selepas sebulan dibedah, sewaktu pemeriksaan susulan di Pusat Katarak MAIWP, didapati power kedua-dua mata saya semakin menurun dengan banyak.

Alhamdulillah, saya kini masih dalam proses pemulihan disebabkan faktor umur yang semakin meningkat. Saya juga masih meneruskan pengambilan suplemen lain untuk kesihatan yang lebih optimum.

Kalau nak cuba turunkan power mata anda, tak salah mencuba sesuatu yang baik dan mempunyai kajian seperti di Shaklee.

Terima kasih.

– Sabariah Binti Abdul Rahman, 74 tahun

cara merawat katarak mata

cara merawat katarak mata

 

  1. CarotoMax – Mengandungi 6 sumber karotenoid yang sangat penting untuk kesihatan mata. Kandungan provitamin A (karotenoid) yang beraasal dari tumbuhan terpilih menjadikannya lebih selamat berbanding retinol (preform vitamin A) yang berasal dari sumber haiwan.
  2. Vivix -Memperbaiki dan meningkatkan tenaga dalam sel. Semakin meningkat usia, tubuh kita akan mulai kehilangan tenaga dengan lebih cepat. Proses ini akan menyebabkan fungsi sel merosot. Dengan itu, vivix berfungsi menguatkan kembali tenaga sel tubuh. Vivix membantu menghasilkan mitokondria baru yang merupakan penjaga tenaga di dalam tubuh manusia.
Baca Juga  Cara Atasi Tekanan Darah Rendah Dengan Selamat

Hubungi saya untuk langkah penjimatan hingga 20% untuk mendapatkan produk di atas.

 

Mencegah lebih baik dari merawat

Pertanyaan/order : 

Anisah Abdullah
Bussines Leader & Shaklee Independent Distributor
SMS | CALL | WHATSAPP : 018 – 288 8797
Email : sales@ladywankaydiary.com

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

**********************************************************

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat  atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Hits: 697

Cara Merawat Katarak Mata Agar Pembedahan Tidak Perlu Dijalankan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat