Penyakit resdung sinonim dengan masalah selesema, sering mengalami bersin, muka, hidung dan mata berasa gatal. Resdung terjadi apabila rongga hidung dijangkiti bakteria. Bagaimanakah cara menghilangkan resdung dengan berkesan?

Tahukah anda? Resdung boleh menyebabkan kematian! Mari kita ketahui lebih lanjut info info mengenai resdung.

Apakah Resdung?

Resdung merupakan sejenis penyakit di mana terjadinya radang pada rongga sinus yang berpunca daripada jangkitan kuman. Resdung juga dikenali sebagai sinusitis/jangkitan sinus atau rinosinusitis.

Cara Menghilangkan Resdung

Kebiasaannya pesakit resdung sangat sensitif terhadap debu, kotoran, bulu bulu haiwan terutamanya kucing. Di samping itu, ada juga beberapa jenis makanan yang boleh menjadi alahan kepada pesakit resdung. Sebenarnya menurut statistik daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), lebih 50% rakyat Malaysia mengalami masalah resdung.

Tanda Tanda Mengalami Resdung

  • Lendir tebal di dalam hidung.
  • Hidung tersumbat.
  • Sakit pada muka.
  • Demam atau sakit kepala.
  • Kurang deria bau.
  • Jerawat teruk pada muka dan badan.
  • Batuk dan sakit tekak.

Kebiasaannya pesakit resdung akan mengalami batuk yang lebih teruk pada waktu malam. Walaubagaimanapun, komplikasi serius jarang berlaku.

Resdung dikelaskan kepada 2 kategori iaitu:

  1. Rinosinusitis Akut (ARS)
    • Resdung yang berlaku kurang daripada 4 minggu.
  2. Rinosinusitis Kronik (CRS)
    • Resdung yang berlaku melebihi 12 minggu.

Cara Menghilangkan Resdung Menggunakan Suplemen

Di Shaklee, terdapat beberapa suplemen yang sangat berkesan untuk membantu menyelesaikan masalah resdung. Anda tidak perlu risau tentang keselamatan produk keluaran Shaklee kerana semua produk Shaklee telah terbukti selamat, berkesan dan semulajadi.

Oleh itu, sekiranya anda mempunyai masalah resdung, anda boleh mencuba Set Resdung Shaklee yang terdiri daripada:

  1. Vitamin C
    • ia membantu meningkatkan sistem imun tubuh.
    • membantu membaiki masalah alahan pada hidung, kulit dan asthma.
    • ia juga membantu mempercepatkan tempoh pemulihan dan mengurangkan simptom selesema.
  2. B Complex 
    • meredakan simptom simptom redung termasuk rasa sakit kepala yang teruk, nafas berbau serta alahan pada hidung dan kulit.
  3. Alfalfa Complex
    • Alfalfa berfungsi sebagai agen detoks untuk menghilangkan toksin di dalam badan.
    • mencantikkan kulit serta mengawal alahan pada hidung dan kulit.
  4. Garlic Complex
    • Bawang putih bertindak sebagai antibiotik semulajadi dan selamat.
    • meningkatkan sistem imun tubuh untuk menghalang penyakit berjangkit seperti selesema, kulat, virus dan yis candida.
    • mengawal masalah resdung dari berlarutan.
Baca Juga  5 Cara Atasi Kulit Kusam Dengan Berkesan

Testimoni : Suplemen Merupakan Cara Menghilangkan Resdung Dengan Berkesan

Testimoni 1 : Cara Menghilangkan Resdung Dengan Berkesan

[DERITA RESDUNG SEMAKIN PULIH SELEPAS AMALKAN SET RESDUNG SHAKLEE]
.

Saya Musdalipah binti Ariffin. Berumur 25 tahun. Bekerja sebagai juruwang kedai runcit.
.

2010
Pada tahun 2010, saya dimasukkan ke hospital selepas makan udang. Baru tahu diri ada alahan seafood. Badan naik bintik-bintik merah dan gatal-gatal. Tekak rasa sakit, pedih perut dan muntah-muntah. Pihak doktor bagi rawatan segera. Injection dan tambah air. Alhamdulillah, malam tu juga dah boleh discharge.
.

2011
Pada tahun 2011, kejadian yang sama terulang lagi. Petang tu mak masak sambal udang kering. Makan bertambah-tambah sehingga lupa diri tu tak boleh makan udang. Saya rasa sesak nafas, batuk-batuk, pening, tekak rasa sakit, dan kali ni darah yang keluar dari tekak. Malam tu masuk hospital lagi kerana kedegilan diri sendiri.
.

2015
Hujung tahun 2015, masalah lain pulak timbul. Saya menghadapi masalah bersin pagi-pagi, mata berair, hidung berair, sakit kepala, tak boleh hidu habuk, dan tak boleh hidu asap rokok. Sebelum ni cuma bersin-bersin biasa ja. Ada ambil rawatan resdung tapi hanya pergi sekali. Lepas tu, tak pergi lagi sebab rawatan dia agak leceh.
.

2016
Bulan Februari 2016, saya mula ambil set resdung shaklee. Saya beli sebotol alfalfa complex dan sebotol vitamin c plus. Saya ambil 10 biji alfalfa complex dan 2 biji vitamin c setiap hari. Saya minum air masak sebanyak 2 liter sehari. Sebulan lebih saya konsisten pengambilan set resdung ni. Masalah bersin-bersin, hidung berair, mata berair dan sakit kepala dah berkurang hari demi hari.
.

Bulan demi bulan saya semakin yakin dengan set resdung ni. Pernah terbaca yang set resdung ni pun sesuai untuk alahan seafood. 5 bulan kemudian, mak ada masak udang. Saya cuba memberanikan diri untuk makan setelah hampir 5 tahun tak makan seafood. Alhamdulillah tiada kesan apa-apa masa makan udang tu. Lepas dari tu, saya semakin berani makan apa-apa pun jenis seafood.
.

Alhamdulillah, bersyukur sangat saya semakin pulih. Sesiapa yang ada masalah resdung teruk, ada alahan seafood. Boleh ambil set resdung shaklee, iaitu Alfalfa Complex dan Vitamin C Plus.
.

Terima kasih Shaklee dan Supermom Shaklee.

cara menghilangkan resdung

Testimoni 2 : Cara Menghilangkan Resdung Dengan Berkesan

[KERANA TAKUT HILANG HIDUNG SAYA IKHTIAR DENGAN SET RESDUNG SHAKLEE]
.

Nama saya Nurhafizah Zamri .saya berumur 29 tahun dan sebagai surirumah sepenuh masa ..saya mengunakan Shaklee sejak 2 tahun yang lepas akibat kulit kusam selepas bersalin dan resdung yang agak menganggu setiap pagi hari2 saya sejak dari sekolah lagi.
.

Setiap pagi akan kedengaran disetiap ruang rumah kelas ataupon tempat kerja saya bersin setiap pagi ..arhhhh malunya ..tidak boleh dibayangkan.
.

Bukan itu sahaja resdung yang saya alami juga mengakibatkan saya alah pada habuk dan makanan. Bukan pada makanan laut seperti sotong udang dan ketam sahaja malah pada semua makanan seperti ayam dan ikan yang tidak fresh juga akan menyebabkan saya mengalami kegatalan pada hidung dan mata. Yang lagi teruk mata saya akan membengkak, berair dan gatal kemerahan dengan teruknya.
.

Boleh bayangkan tak saya juga tidak boleh membeli ayam di Tesco kerana ayam-ayam disana sudah tidak segar lagi. Pasar malam adalah hanya tempat saya membeli makanan basah .
.

Oleh kerana takutkan kehilangan hidung yang sering diperkataan saya mula cuba mencari penawar untuk permasalahan saya.
.

Untuk permulaan saya hanya mengamalkan vitamin C sahaja dah sebulan kemudian baru lah menambah Alfalfa sebagai 1 set resdung.
.

Saya konsisten makan dalam sebulan dan telah menunjukan tidak balas bahawa saya tidak lagi bersin diwaktu pagi dan mengalami kegatalan pada mata dan hidung saya.
.

Saya juga boleh makan makanan laut tanpa berpantang lagi seperti selalu. Alhamdulillah ..akhirnya saya keluar dari masalah saya yang menghantui saya bertahun-tahun lamanya sejak dari sekolah lagi .
.

Terima kasih Allah..

Pada mereka yang mengalami masalah seperti saya anda boleh mencuba Set Resdung Shaklee ini kerana ia sangat berkesan. Saya yakin ia juga berkesan pada anda.

cara menghilangkan resdung

Bagaimana Cara Untuk Dapatkan Set Resdung Shaklee?

Saya adalah pengedar sah Shaklee di seluruh negara. Pembelian melalui saya, anda layak untuk mendapat konsultasi eksklusif serta panduan pengambilan vitamin secara tepat dan berkesan.

Baca Juga  7 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Berkesan

Anda boleh menghubungi saya di talian 018-288 8797 atau klik link untuk whatsapp terus berhubung dengan saya.

Di samping itu, untuk pembelian mudah dan cepat, anda boleh terus membuat pembelian di eSell Shaklee. Hanya klik logo eSell di bawah dan anda akan dibawa terus ke eSell Cart. Hanya pembayaran melalui kad kredit dan kad debit diterima.

cara menghilangkan resdung

 

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Cash On Delivery: Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier: Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel: Ke Seluruh Dunia

Cara Menghilangkan Resdung Dengan Berkesan

One thought on “Cara Menghilangkan Resdung Dengan Berkesan

  • August 6, 2018 at 2:38 pm
    Permalink

    alfalfa and vitamin C ni natural, memang berkesan untuk masalah resdung. saya juga sudah amalkan

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares