Stress boleh dialami oleh sesiapa sahaja sama ada dewasa mahupun kanak kanak. Stress bukanlah sejenis penyakit. Namun sekiranya dibiarkan berlarutan, ia akan mengundang pelbagai masalah kesihatan. Bagaimanakah cara mengatasi stress berlebihan?

Sekiranya ditanya, ramai orang akan mengaku mereka mengalami stress. Terutamanya stress di tempat kerja. Salah satu punca stress lagi masyarakat Malaysia ialah kesesakan lalu lintas untuk ke tempat kerja. Semuanya berkaitan dengan kerja. Kalau tak bekerja pula, stress tak ada duit untuk menyara kehidupan seharian pula akibat kos sara hidup meningkat. Kalau disenaraikan, terlalu banyak punca yang boleh menyebabkan masyarakat kita mengalami stress.

Oleh itu, kita tidak boleh melayan stress. Namun kita WAJIB mencari cara mengatasi stress agar kehidupan kita setiap hari lebih positif dan tenang.

Cara Mengatasi Stress Di Dalam Kehidupan

 1. Senaraikan perancang kerja setiap hari (TO-DO-LIST)

  • To-Do-List adalah perkara penting yang perlu ada. Ia membantu kita buat kerja dengan teratur dan sistematik. Di samping itu, sekiranya kita sudah merancang aktiviti kita seharian, senaraikan mengikut kepentingan, kerja kita akan menjadi lebih mudah, lancar dan tidak tertinggal akibat kita terlupa. cara mengatasi stress
 2. Bersukan.

  • Bersukan adalah salah satu cara melegakan stress. Ketika melakukan senaman, otot otot kita akan bekerja dan peredaran darah juga menjadi lebih cepat. Ia akan membantu kemasukan oksigen segar ke dalam paru paru. Oksigen segar akan membantu badan kita menjadi lebih tenang.
 3. Banyakkan pengambilan air kosong.

  • Saya tahu. Ramai yang lebih menggemari Teh Tarik, Ice Blended Coffee, dan macam macam lagi minuman bergula. Namun sebenarnya air kosong lebih berkhasiat. Pastikan anda minum 2-3 liter air kosong setiap hari.
 4. Lakukan hobi anda.

  • Mesti anda semua mempunyai hobi kan? Tak kisahlah apa hobi anda. Lakukannya selalu untuk membuat diri anda gembira.
 5. Tidur.

  • Tidur yang cukup dan berkualiti mampu melegakan stress. Kajian menyatakan, tidur selama 7 jam sehari baik untuk dewasa.
Baca Juga  5 Cara Legakan Sakit Senggugut Dengan Cepat Dan Mudah

Walaupun punca stress setiap orang adalah berbeza, namun cara mengatasi stress itu yang paling penting. Kesilapan mengendalikan stress akan memberi kesan buruk kepada diri sendiri seperti kemurungan, sakit kepala, anxiety dan sebagainya.

Pengambilan B Complex Shaklee Menjadi Salah Satu Cara Mengatasi Stress

cara mengatasi stress

 

Vitamin B memang terbukti membantu melegakan stress. Kehadiran vitamin B di dalam badan boleh membantu menstabilkan neurotransmitter di dalam otak. Oleh itu, untuk mengurangkan stress yang dialami, B Complex Shaklee adalah produk terbaik untuk diambil.

Kenapa B Complex Shaklee Adalah Terbaik?

Shaklee B-Complex membekalkan kesemua lapan vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh anda, melengkapi jurang nutrisi vitamin B. Ia juga membekalkan kuantiti asid folik dan biotin cukup, sesuai untuk tubuh yang sihat.

cara mengatasi stressThiamine, B1
 • Membantu mengawal sistem saraf supaya sihat dan membantu kesihatan mental yang baik.Vitamin B1 juga stabilkan mood , kuatkan memori dan menjadikan kita lebih focus .

Niacin, B3

 • Membantu sistem saraf dan pengahdaman. B3 juga membantu mengelakkan keresahan dan gangguan emosi. Selain itu mambantu meningkat kan tenaga dari makanan.

Pyridoxine, B6

 • membantu mengelakkan kemurungan, kebimbangan dan anxiety.

Folid Acid, B9

 • Folid Acid tidak boleh di hasilkkan oleh badan dan kita perlu mangambil dari makanan atau suplemen. Ia membantu keletihan yang menjadi pencetus stress.

 

Vitamin B Complex juga membantu metabolisim yang aktif yang terganggu oleh tekanan juga sesuai untuk yang bersenam tapi susah kawal makan. Kekurangan vitamin B complex bukan sahaja boleh menggangu kehidupan seharian tetapi juga boleh menyebabkan penyakit jiwa kurang vitamin B.

cara mengatasi stress

 

Oleh itu, sekiranya anda mempunyai stress tak terkawal atau ingin mengelakkan diri daripada dibelengku masalah stress, anda adalah orang yang amat sesuai mengambil B Complex Shaklee. Harga hanya RM 58.75 untuk sebotol dan mempunyai 120 biji.

Baca Juga  Cara Mengawal Stress Pengidap OCD

 

cara mengatasi stress

 

Hubungi saya untuk langkah penjimatan hingga 20% untuk mendapatkan produk di atas.

Mencegah lebih baik dari merawat

Pertanyaan/order : 

Anisah Abdullah
Bussines Leader & Shaklee Independent Distributor
SMS | CALL | WHATSAPP : 018 – 288 8797
Email : sales@ladywankaydiary.com

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

**********************************************************

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat  atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Hits: 179

Cara Mengatasi Stress Berlebihan Di Tempat Kerja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat