Perubahan hormon ketika mengandung boleh menyebabkan keputihan. Keputihan yang teruk ketika hamil jika tidak dirawat boleh membahayakan bayi. Bagaimanakah cara mengatasi keputihan semasa hamil agar tidak membahayakan bayi?

Apakah Keputihan?

Keputihan wanita terbahagi kepada dua, iaitu keputihan normal dan keputihan tidak normal. Keputihan normal bagi wanita adalah tidak berbau, tidak bewarna selain putih, tidak melekit dan tidak ada yang luar biasa daripada yang sepatutnya. Keputihan sepatutnya berfungsi untuk membersih dan melindungi vagina daripada jangkitan.

Apakah Yang Dimaksudkan Keputihan Yang Tidak Normal?

Keputihan dikategorikan sebagai tidak normal apabila keputihan tersebut berbau, bewarna kuning atau kehijauan, vagina menjadi merah dan keluar cecair yang sangat banyak hingga menyebabkan kegatalan.

6 Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil

Di sini, saya ingin berkongsi cara cara untuk mengatasi keputihan. Diantaranya ialah:

 1. Jangan sesekali mencuci vagina menggunakan sabun. Sabun boleh mengganggu keseimbangan pH pada vagina, menganggu keseimbangan flora bakteria normal dan membawa kepada jangkitan virus pada vagina.
 2. Elakkan penggunaan tampon kerana ia akan memperkenalkan bakteria baru ke dalam vagina.
 3. Gunakan pad atau pantyliners yang selesa. Pastikan tukar selepas penggunaan 4-6 jam untuk mengelakkan bakteria baru muncul.
 4. Keringkan vagina menggunakan tuala bersih selepas membuang air untuk mencegah bau yang tidak menyenangkan.
 5. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mendapati terdapat perubahan lelehan vagina yang tidak normal seperti yang dinyatakan di atas.
 6. Amalkan makan bawang putih. Bawang putih bertindak sebagai anti bakteria, antibiotik dan antifungal yang baik.

 

Terdapat beberapa kajian telah dijalankan yang membuktikan bahawa bawang putih berkesan untuk membunuh bakteria, kulat dan virus. Diantaranya ialah kajian yang dilakukan oleh University of Maryland Center.

Baca Juga  Bahaya Kencing Kotor Semasa Hamil

Manakala, kajian dari University of Pittsburgh Medical Center pula mendapati bawang putih sangat sesuai dan sangat berpotensi untuk membantu merawat jangkitan faraj termasuk mengatasi keputihan saat hamil.

Jangan risau.. Bawang putih adalah selamat diambil oleh wanita hamil. Ia bukan sahaja membantu masalah keputihan. Malah boleh meredakan tekanan darah tinggi, menurunkan paras kolestrol dan meningkatkan peredaran darah.

Di Shaklee, terdapat Garlic Complex di dalam bentuk tablet. Ia mudah diambil dan amat berkesan dalam mencari cara mengatasi keputihan semasa hamil.

Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil

Kelebihan Garlic Complex Shaklee 

 • Diperbuat daripada bawang putih jenis premium, bebas daripada racun perosak dan di tanam secara organik di California, USA pasa musim panas.
 • Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk mengekalkan Allicin aktif 100%. Tidak semua tablet garlic yang dijual dipasaran mengandungi Allicin aktif
  • Allicin merupakan sebatian aktif daripada bawang putih yang menyumbang kepada pelbagai manfaat kesihatan. Ia tidak terdapat di dalam bawang putih biasa tetapi memerlukan teknik tertentu untuk menghasilkan allicin itu iaitu dengan cara menghiris halus bawang putih atau dengan cara menghancurkan bawang putih tersebut.
 • Menggunakan dwi teknologi untuk mengawal bau garlic.
 • Tidak mengandungi pewarna, pemanis dan pengawet tiruan.

Testimoni Pengguna Shaklee

Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil

 

Masalah keputihan tidak boleh diambil mudah. Sebaiknya, rawati segera sekiranya terdapat tanda tanda keputihan menjadi semakin kronik. Lebih lebih lagi keputihan semasa hamil.

Saya adalah pengedar Shaklee sah yang berdaftar. Saya sentiasa menguruskan order dari seluruh negara termasuk Brunei. Sekinyanya anda pempunyai soalan dan kemusykilan, boleh hubungi saya segera.

Jika anda ingin terus membuat pembelian melalui website Shaklee dan ingin Shaklee yang menguruskan penghantaran, boleh terus klik link dibawah. Hanya gunakan debit atau kredit kad untuk membuat pembayaran anda.

Baca Juga  5 Tip Atasi Sakit Pinggang Ketika Mengandung

Cara Mengatasi Tekanan Darah Tinggi Ketika Hamil

Untuk pertanyaan lanjut dan dapatkan konsultasi eksklusif mengenai produk, hubungi segera:

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Email:
sales@ladywankaydiary.com

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

—————————————

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

6 Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil Agar Tidak Membahayakan Bayi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.