Ketika hamil, wanita mengalami perubahan hormon progesteron. Perubahan ini boleh menyebabkan otot otot lemah termasuk otot pencernaan. Oleh itu, ramai wanita mengadu sukar untuk membuang air besar. Bagaimanakah cara hilangkan sembelit ketika hamil secara selamat dan berkesan?

Ibu ibu hamil tidak digalakkan untuk mengambil ubat ubatan sebarangan bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku kepada ibu dan bayi. Semua ibu inginkan tempoh kehamilan yang terbaik dan bahagia. Namun masalah sembelit kadangkala merunsingkan dan boleh menjadi satu igauan ngeri.

Bagaimanakah Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil?

Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh ibu hamil untuk mengelakkan berlaku sembelit. Diantaranya ialah:

  1. Perhatikan kekerapan ke tandas. Biasakan diri untuk terus ke tandas ketika ‘hint’ pertama ingin membuang air besar. Jangan bertangguh sekiranya anda ada ‘feel’ untuk membuang air besar. Di samping itu, jadikan amalan bangun awal pagi untuk membuang air besar. Ambil sedikit masa untuk diri sendiri di tandas untuk membuang air besar.
  2. Ketika hamil, ibu ibu dinasihatkan menjaga pemakanan. Ramai di antara ibu hamil sering menggunakan alasan hamil untuk makan pelbagai jenis makanan.Harus diingatkan, pengambilan air kosong juga perlu diambil berat. Hal ini bagi mengelakkan makanan sukar dicerna dan ibu tidak terhidrat. Hidrasi juga boleh menyebabkan sembelit.
  3. Senaman atau kerap bergerak juga membantu mengurangkan sembelit . Sebagai ibu mengandung, berjalan jalan juga bagus untuk melancarkan proses pencernaan. Disamping itu, berjalan juga boleh membantu untuk memudahkan proses bersalin.
  4. Makan makanan tinggi serat seperti bijirin bijian penuh, buah buahan serta sayur sayuran segar setiap hari. Pengambilan serat yang tinggi boleh menghalang sembelit daripada berlaku.
  5. Bersenam! Bergerak, berjalan, berenang dan menunggang basikal boleh mengurangkan sembelit. Di samping itu, ia juga boleh membuat ibu hamil lebih sihat dan cergas!
Baca Juga  6 Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil Agar Tidak Membahayakan Bayi

Pengambilan julap atau apa apa ubat tanpa pengawasan doktor amat merbahaya. Sekiranya kesemua langkah yang dinyatakan tidak berkesan, sila berjumpa doktor segera. Doktor mungkin boleh memberi anda ubat yang selamat diambil oleh ibu hamil.

Masalah sembelit tidak boleh dipandang remeh sekiranya berlaku. Ia boleh menyebabkan buasir ketika mengandung. Oleh itu, lebih baik mencegah sebelum ia menjadi lebih teruk.

Set Sembelit Shaklee Sebagai Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil Secara Selamat Dan Berkesan

Produk Shaklee terbukti selamat dan berkesan. Melalui ujian ujian klinikal yang sentiasa dijalankan setiap tahun, terdapat beberapa suplemen yang selamat diambil oleh ibu hamil untuk mengatasi sembelit.

Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil

Set Sembelit Shaklee

Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil

#1. Ostematrix

Ostematrix bukan sekadar kalsium biasa. Di dalam Ostematrix terdapat juga mineral lain seperti Magnesium untuk membantu memaksimakan penyerapan kalsium ke dalam tulang kita bagi mengelakkan kejadian batu karang di kemudian hari (ini adalah kelebihan Ostematrix Shaklee).

Di samping itu, ia juga mempunyai fungsi unik yang lain iaitu untuk membantu melawaskan pembuangan kita iaitu :

  • Ia membantu melegakan dan melembutkan otot usus dan menyebabkan pergeratkan otot usus menjadi lebih lancar.
  • Ia membantu menarik air kedalam usus. Ini akan menyebabkan kandungan air di dalam usus bertambah seterusnya membantu melembutkan bahan buangan.

#2. Omegaguard

Baik untuk sendi dan otot. Sekiranya sembelit menjadi teruk hingga buasir, ibu hamil akan mengalami kesakitan akibat dari tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.

#3. B Complex

Menurut buku “Vitamin Bible For The Twenty-First Century” oleh Earl Mindell. ia mengatakan bahawa, apabila berlakunya sembelit, ia menunjukkan petanda bahawa tubuh seseorang itu kekurangan Vitamin B Complex.

Baca Juga  Diabetes Ketika Hamil : Cara Untuk Mengawal

#4. ESP

Protien soya berkualiti tinggi membantu penghadaman, melembutkan najis, memberi tenaga kepada ibu hamil serta melegakan sembelit.

Ibu ibu hamil jugak perlu ingat, masalah sembelit boleh berlarutan hingga bersalin dan berpantang. Lebih merisaukan sekiranya sembelit berlaku selepas bersalin. Pada ketika itu, luka jahitan perineum masih belum sembuh sepenuhnya. Pengalaman ketika hamil boleh digunakan sebagai alternatif menyelesaikan masalah sembelit ketika berpantang kelak.

 

Pengalaman Pengguna Berpuas Hati Dengan Produk Shaklee Sebagai Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil

cara atasi sembelit ketika hamilcara atasi sembelit ketika hamilcara atasi sembelit ketika hamilcara atasi sembelit ketika hamilcara atasi sembelit ketika hamilcara atasi sembelit ketika hamil

Dapatkan Set Sembelit Shaklee Daripada Saya : Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia

Saya adalah pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Sekiranya anda membeli melalui saya, anda layak untuk mendapatkan konsultasi berterusan secara percuma serta khidmat nasihat yang tepat untuk menggunakan produk Shaklee secara berkesan.

Di samping itu, saya juga boleh melakukan khidmat Cash on Delivery di sekitar Shah Alam dan Subang serta kawasan kawasan berdekatan mengikut budi bicara dan keperluan.

 

atasi sembelit ketika hamil

Untuk pertanyaan lanjut dan dapatkan konsultasi eksklusif mengenai produk, hubungi segera:

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Email:
sales@ladywankaydiary.com

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

—————————————

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Hits: 149

Cara Hilangkan Sembelit Ketika Hamil Secara Selamat Dan Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat