Sakit tumit boleh dialami sesiapa sahaja. Tetapi ramai yang mengambil mudah tentang sakit tumit sehinggalah keadaan menjadi bertambah buruk. Sakit tumit ketika bangun tidur di waktu pagi boleh menyebabkan seseorang sukar untuk berjalan. Apakah punca sakit tumit dan bagaimana cara hilangkan sakit tumit kaki?

Sakit tumit atau di dalam bahasa perubatannya ialah Plantar Fascitis adalah penyakit yang dialami pada bahagian tumit. Sakit ini kerap dialami oleh orang dewasa dan boleh merasai kesakitan hingga seluruh tapak kaki serta buku lali. Simptom sakit tumit sering berlaku akibat berlaku radang pada tisu pelantar (tendonitis) yang membentuk lengkuk pada tapak kaki. Di samping itu, kemerosotan degeneratif (tendinosis) dan aktiviti normal seperti berjalan terlalu lama atau berlari juga boleh menyebabkan sakit tumit berlaku.

Kebiasaannya, sakit tumit akan menjadi kritikal ketika bangun tidur di waktu pagi. Hal ini kerana, ketika bangun tidur tisu pelantar menjadi ketat. Berjalan dapat meregangkan kembali tisu tersebut. Oleh sebab itu, selepas berjalan beberapa langkah, kesakitan akan berkurangan. Namun, sekiranya pesakit berdiri terlalu lama atau berjalan terlalu lama, sakit tumit tersebut akan kembali.

Punca Punca Berlakunya Sakit Tumit (Plantar Fascitis)

Terdapat beberapa punca akibat masalah kesihatan yang boleh menyebabkan sakit tumit berlaku. Diantaranya ialah:

 1. Plantar Fascitis
  • Berlaku radang pada tisu yang dikenali sebagai plantar fascia. Hal ini disebabkan stress yang kronik pada kaki. Contohnya berjalan kaki dalam jarak yang terlalu jauh.
 2. Calcaneal Spur
  • Tumbuh tulang yang tajam pada tulang kalkeneal. Tulang ini boleh mencederakan tisu disekeliling tulang tersebut ketika pesakit berjalan.
   Tulang tajam pada hujung tumit
 3. Pad lemak pasa kaki mengecut (Fat Pad Atrophy).
 4. Sindrom terowong tarsal.
  • Terowong tarsal terletak pada bahagian dalam buku lali. Apabila saraf tibial terhimpit di dalam terowong tarsal, tumit akan mulai sakit.
 5. Keretakan pada tulang kalkaneal disebabkan stress berulang.
 6. Ketumbuhan pada tulang.

Tanda tanda Mengalami Sakit Tumit

 1. Rasa sakit apabila bangun dari tidur dan mula berjalan.
 2. Sakit apabila duduk atau berdiri lama.
 3. Sakit kebiasaannya akan hilang apabila kaki sudah bergerak lama, namun sekiranya ia semakin kronik, sakit akan datang semula apabila berjalan terlalu lama.
 4. Sakit tumit tidak menunjukkan tanda merah atau bengkak kelihatan pada tumit.
Baca Juga  7 Cara Atasi Vertigo Tanpa Mengeluarkan Kos

Cara Hilangkan Sakit Tumit Kaki 

 Terdapat beberapa teknik yang boleh digunakan sebagai cara hilangkan sakit tumit. Diantaranya ialah:
#1. Lakukan terapi ais.
 • Terapi ais dengan meletakkan ais pada tapak kaki boleh mengurangkan rasa sakit tumit.

#2. Rehat. 

 • Sakit tumit boleh berkurang apabila berehat. Berhenti daripada melakukan aktiviti aktiviti seperti jogging, berdiri terlalu lama dan berjalan terlalu lama yang boleh memberi tekanan pada tisu fiber.

#3. Lakukan senaman dan regangan. 

 • Senaman ringan dan regangan kaki boleh dilakukan untuk melonggarkan tisu disekeliling tumit. Ia elok dilakukan pada setiap pagi dan petang untuk mengelakkan saraf pada tumit terhimpit.

#4. Pakai pelapik kasut yang menyokong tapak kaki. 

 • Meletakkan pelapik kasut yang bersesuaian di dalam kasut adalah cara berkesan untuk merawat sakit tumit. Pelapik kasut boleh menyokong lengkok kaki dan boleh mengurangkan tekanan pada tisu plantar. Di samping itu, ia boleh memberi keselesaan kepada pesakit ketika ingin melakukan aktiviti sukan.

#5. Pakai kasut khas.

 • Penggunaan kasut khas yang boleh menyokong lengkok kaki dan boleh mengurangkan kecederaan tisu plantar amat digalakkan. Pemilihan kasut yang terlalu rata atau bertumit tinggi boleh menyebabkan tisu fiber tercedera ketika berjalan.

#6. Pengambilan vitamin yang boleh menguatkan tulang dan melancarkan pergerakkan sendi. 

 • Terdapat beberapa jenis vitamin yang boleh menyokong kesihatan tulang dan sendi seperti kalsium, omega-3, DHA dan EPA.

Pengambilan Vitamin Shaklee Sebagai Cara Hilangkan Sakit Tumit Kaki

cara hilangkan sakit tumit

#1. OmegaGuard

Asid lemak omega-3 adalah lemak ‘baik’ yang diperlukan untuk menyokong fungsi normal tubuh. Omega-3 telah dikaji secara meluas tentang manfaatnya terhadap kesihatan sendi.

 • EPA dan DHA berfungsi untuk mengurangkan keradangan dengan mengurangkan pengeluaran enzim yang menghakis rawan dan penyebab sakit sendi.
 • Omega -3 juga memainkan peranan penting dalam:
  • Mengekalkan ketumpatan mineral tulang.
  • Menggalakkan pergerakan sendi, fleksibiliti, mengurangkan kekejangan, bengkak dan kesakitan.
  • Mengurangkan keradangan.
  • Bertindak sebagai pelincir untuk membolehkan sendi sendi yang sakit bergerak lancar.
Baca Juga  Tips Lelaki Sihat : Tampil Sihat Dan Cergas

#2. Ostematrix

Ostematrix Shaklee bukan hanya sekadar kalsium. Ia mengandungi Magnesium, Vitamin D, Boron, Mangan, Tembaga dan Zink di mana gabungan bahan bahan ini membantu penyerapan kalsium dengan lebih berkesan.

cara hilangkan sakit tumit

#3. Vivix

Mengandungi Pelbagai Khasiat Phytonutrient Untuk Melindungi dan Membaikpulih Tubuh Di peringkat Sel Sel di dalam tubuh badan kita sering terdedah kepada kerosakan semulajadi, dan tidak kurang juga terpaksa berhadapan dengan ancaman pelbagai radikal-bebas setiap masa yang boleh menyebabkan kerosakan DNA.

 • Melindungi dan membaikpulih kerosakan DNA.
 • Mengurangkan kesan tindakbalas biologi terhadap stress.
 • Mengurangkan imflamasi dan menyokong kesihatan sendi.

Testimoni Pengguna Vitamin Shaklee Untuk Menyelesaikan Masalah Sakit Tumit

Di sini terdapat beberapa testimoni pengalaman pengguna yang telah mengambil vitamin Shaklee seperti Ostematrix, Omegaguard dan Vivix sebagai cara hilangkan sakit tumit.

cara hilangkan sakit tumit
[SAKIT TUMIT SEMBUH & BACAAN DARAH TINGGI MENURUN SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.

Assalamualaikum..
Nama saya Arbayiah Binti Mohd Noh dan berumur 53 tahun. Saya seorang suri rumah dan kini menetap di Selangor serta mempunyai 5 orang anak. Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengamalkan Vivix kerana masalah darah tinggi, sakit tumit dan cepat penat.
.

Saya pernah mencuba pelbagai suplemen, berjumpa doktor dan membeli produk lain seperti Jus Nusantara, Jus dari produk Zhulian dan macam-macam lagi. Doktor juga membekalkan ubat-ubatan setiap kali selepas check up.
.

Saya mula mengenali Shaklee melalui phamplet yang dibawa pulang oleh anak saya, Nurliyana. Beliau merupakan seorang pengedar Shaklee. Saya juga turut membuat pembacaan di Internet untuk mengetahui kandungan Vivix serta membaca testimoni-testimoni di Internet.
.

Saya mengambil 1 sudu teh Vivix setiap pagi. Selain Vivix, saya turun mengambil Ostematrix setiap hari. Selepas 5 bulan mengamalkan kedua-kedua produk ini secara konsisten, bacaan darah tinggi saya telah menurun dan dulu setiap 1-2 bulan saya perlu pergi ke klinik untuk check up, kini cuma 6 bulan sekali sahaja. Saya juga telah menghabiskan 2 botol Vivix dalam tempoh 5 bulan ini.
.

Baca Juga  Ingin Kekal Cergas di Bulan Puasa? Saya Ada Rahsia

Saranan anda saya untuk pembaca yang mempunyai masalah seperti saya, minumlah Vivix untuk kesihatan yang menyeluruh. Saya berasa sangat gembira kerana bacaan darah tinggi saya telah berkurang bacaannya. Saya juga sangat berpuas hati sebab dengan Vivix ini saya tidak lagi perlu mengambil ubat-ubat lain. Ianya memudahkan saya yang tak suka sangat makan ubat ini.
.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anak saya kerana memperkenalkan Vivix kepada saya. Selama 4 tahun saya menghidap darah tinggi ini, akhirnya saya bebas. Malah berat badan saya juga turun dengan banyak selepas mengamalkan Vivix.

Terima kasih Vivix! Saya sayang Vivix!

Arbayiah Binti Mohd Noh

 

 

Baca artikel lain : Sakit Lutut Berkurang Selepas Ambil Vitamin 

Adakah anda berminat untuk dapatkan Set Sakit Tumit Shaklee? Sila hubungi saya segera untuk menyelesaikan masalah yang anda alami.

Anisah Abdullah

Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Shah Alam & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
018 – 288 8797

Order Online:pulihkan gout kaki

Cash On Delivery : Shah Alam, Subang dan kawasan sekitarnya

Penghantaran Melalui Courier : Ke Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak

Penghantaran Melalui e-Parcel : Ke Seluruh Dunia

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

—————————————

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Hits: 686

Cara Hilangkan Sakit Tumit Kaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat