Saya selalu mendapat call daripada ibu bapa yang mengadu anak mereka sembelit. Bukan anak je yang meragam, malah ibu bapa pun turut risau apabila anak sembelit. Mesti ibu bapa nak mencari solusi kan bagaimana cara nak atasi anak sembelit?

Kadangkala saya juga mengalami masalah sebegini. Anak saya berusia 3 tahun tidak akan membuang air besar sekiranya berada di dalam kenderaan. Dia akan menjadi masalah sekiranya kami travel ‘long distance’. Apabila tidak membuang air besar untuk tempoh yang lama, ia berisiko menjadi sembelit. Bagi memastikan anak saya tidak mengalami sembelit, saya perlu bersedia dari awal setiap kali berjalan jauh.

Punca Sembelit Dikalangan Anak Anak Kecil

Sembelit biasanya jarang berlaku terhadap anak kecil yang hanya menyusu ibu. Namun apabila mula memasuki fasa mengambil ‘solid food’ ada diantara anak kecil mula mengalami masalah ini. Berbeza dengan anak anak kecil yang mengambil susu formula. Mereka lebih mudah mengalami sembelit kerana susu formula sukar dihadam dan diserap masuk ke dalam usus.

Selain itu, punca punca sembelit yang lain juga ialah:

  1. Dehidrasi atau kekurangan air di dalam badan.
  2. Berlengah lengah ke tandas.
  3. Kecacatan sejak lahir (congenital disease)yang disebut Hirschprung’s disease apabila lubang dubur agak ketat dan sukar membuang air besar.

Tanda Tanda Anak Sembelit

Sembelit tidak diklasifikasikan sebagai penyakit. Walaupun anak anak tidak membuang air besar selama 3 hari, ia masih normal. Anak anak dikatakan sembelit apabila mereka mengalami kesukaran ketika membuang air besar. Di samping itu, mereka akan hilang selera makan dan meragam apabila perut tidak selesa.

Tanda tanda lain anak mengalami sembelit ialah:

  1. Najis kelihatan kering, keras dan berketul ketul kecil seperti kacang.
  2. kentut dan najis menjadi lebih busuk daripada biasa.
  3. Anak membuang air besar maksimum 3 kali seminggu.
  4. Sering mengalami kembung perut.
  5. Resah gelisah ketika ingin membuang air besar.
Baca Juga  Cara Merawat Katarak Mata Agar Pembedahan Tidak Perlu Dijalankan

Cara Atasi Anak Sembelit

Selain bergantung kepada ubat pelembut najis, terdapat beberapa cara boleh dilakukan untuk membantu anak sembelit. Diantaranya ialah:

  1. Baringkan anak dan angkat kaki. Gerakkan kaki seolah oleh untuk mengayuh basikal. Ia membantu untuk najis keluar.
  2. Sekiranya anak minum susu formula, tukar susu kepada jenama lain. Anda berkemungkinan perlu tukar jenama susu berkali kali sehingga sesuai.
  3. Berikan anak sayur dan buah buahan yang mengandungi kandungan serat tinggi.
  4. Kurangkan makanan yang menjadi pemangkin sembelit seperti nasi, pisang, lobak merah dan bijirin.
  5. Pastikan anak minum air kosong yang banyak. Berikan setiap masa sedikit sedikit.
  6. Berikan anak minum air prebiotik setiap hari.

Walaupun sembelit bukanlah sejenis penyakit, namun ibu bapa perlu mengambil berat tentang masalah ini. Apabila tidak membuang air besar pada tempoh yang lama, toksin yang berkumpul boleh menyebabkan bakteria bertindak balas.

Oleh itu, segera berjumpa doktor sekiranya keadaan anak semakin kronik. Sembelit juga boleh menjadi petanda kepada penyakit penyakit lain. Bagi mengelakkan perkara perkara tidak diingini berlaku, kita wajib bertindak lebih awal.

Jika keadaan sembelit anak tidak berpunca daripada penyakit lain, ibu bapa boleh berfikir untuk mencari alternatif lain seperti mengambil makanan tambahan untuk membantu atasi anak sembelit.

Pengalaman Ibu Dalam Atasi Anak Sembelit

Saksikan video di bawah bagaimana ibu ini menyelesaikan masalah sembelit anak yang berusia setahun. Anaknya mengalami sembelit kronik sehingga suami terpaksa memasukkan cari untuk mengeluarkan najis yang tersekat.

Akibat dari sembelit, anaknya menjadi trauma untuk makan sehingga menjadi kurus kering. Kesian kan? Kita pun tak sanggup biarkan anak anak tak makan kerana merana sakit. Saksikan video Puan Farahana menceritakan pengalaman beliau atasi anak sembelit.

Baca Juga  Cara Merawat Paru Paru Bocor

Dalam masa 2 hari, masalah beliau selesai! Wow..

Jadi dah tahu kan apa rahsia Puan Farahana menyelesaikan masalah sembelit? Beliau menggunakan Mealshake Shaklee rupanya..

Ibu ibu atau bapa bapa pun nak mencuba Mealshake untuk menyelesaikan masalah sembelit anak? Jom baca lagi. Saya ingin kongsikan manfaat Mealshake. Ia bukan untuk sembelit semata mata.

Atasi Anak Sembelit Menggunakan Mealshake Shaklee

atasi anak sembelit

atasi anak sembelit

Testimoni Berjaya Atasi Anak Sembelit Menggunakan Mealshake

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

atasi anak sembelit

 

 

atasi anak sembelit

Artikel lain : Cara Atasi Sembelit Semasa Hamil

Hubungi saya untuk langkah penjimatan hingga 20% untuk mendapatkan produk di atas.

Mencegah lebih baik dari merawat

Pertanyaan/order : 

Anisah Abdullah
Bussines Leader & Shaklee Independent Distributor
SMS | CALL | WHATSAPP : 018 – 288 8797
Email : sales@ladywankaydiary.com

Kenyataan di dalam halaman ini tidak dinilai oleh badan FDA (Food and Drug Administration).

**********************************************************

Ia tidak bertujuan untuk mendiagnos, menyembuh, merawat  atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Cara Atasi Anak Sembelit Tanpa Menggunakan Ubat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

shares